Biler på Lakolk strand på Rømø

Het Deense Waddeneiland Rømø

Foto: Jacob Gosch

Ontdek het Deense Waddeneiland Rømø, het meest zuidelijk gelegen Waddeneiland van Denemarken. Geniet van ongerepte natuur, brede zandstranden met allerlei leuke activiteiten. En dankzij de 9,2 kilometer lange dam, rijd je er zo naartoe, zonder een boottocht dus.

Vakantie op het Waddeneiland Rømø

Middenin Nationaalpark Waddenzee, UNESCO wereldnatuurerfgoed, liggen de Deense Waddeneilanden Rømø, Fanø en Mandø. Op de eilanden overvalt je dat échte eilandgevoel. De bossen, de duinen en kilometers Noordzeestrand. Maar ook de oostkust van de eilanden is de moeite waard. Hier grenzen de eilanden aan de Waddenzee, die de voederplaats is voor miljoenen vogels, en waar de oesters voor het oprapen liggen. Rømø is het grootste Waddeneiland en ligt voor de kust van Sønderjylland. De nog geen tien kilometerlange dam door de Waddenzee maakt het eiland gemakkelijk toegankelijk

De stranden van Rømø

Het Waddeneiland Rømø heeft Noordeuropa’s breedste zandstranden. Het smalste stuk is het ongeveer 600 meter breed, terwijl de stranden in het noorden en zuiden van het eiland bij eb wel 4 kilometer breed zijn. En het leuke is, dat je op zowel Sønderstrand als op Lakolk Strand gewoon met je auto het strand op mag rijden. Hou je van zwemmen, zonnen en spelletjes op het strand, ga dan naar Lakolk Strand. Hou je van spelen met de wind, avontuurlijke activiteiten en unieke belevenissen is het brede Sønderstrand de juiste keuze. 

Het noorden van het eiland is militair oefengebied, het Juvre Strand, en is gesloten voor publiek. Tenminste een keer per jaar landt een groot Hercules-vliegtuig op het strand, een unieke ervaring die veel toeschouwers trekt.

Activiteiten

Op de Waddeneilanden hoeft niemand zich te vervelen. Er zijn belevenissen en activiteiten voor jong en oud. Wat dacht je bijvoorbeeld van zeehondjes kijken, garnalen vissen, oesters plukken of blokarten op het strand. Hier zijn de leukste activiteiten en belevenissen op Rømø.

Natuur van wereldklasse

UNESCO werelderfgoed de Waddenzee strekt zich uit van Den Helder in het zuiden tot aan het Deense Blåvandshug in het noorden. Het is ’s werelds grootste aaneengesloten systeem van zand- en moddervlakten die droogvallen tijdens eb. Hier vind je getijdengeulen, prielen en slenken, zandplaten, zoutmoerassen, wadden en een lange rij Waddeneilanden, die de grens zijn tussen de Waddenzee en de Noordzee.

Op Rømø is de oostkust van het eiland wad, en bij eb kun je over de drooggelegde bodem lopen, op zoek naar bijvoorbeeld oesters. De westkust van het eiland biedt brede zandstranden en de golven van de Noordzee, hoge duinen, vennen en plantages. Dit unieke gevarieerde natuurlandschap kun je op allerlei manieren beleven. Huur bijvoorbeeld fietsen en ontdek het eiland op een tweewieler, trek je wandelschoenen aan en ga op pad over de vele paden die je door de duinen en over de heide leiden, struin de stranden af op zoek naar amber of zie het eiland van de rug van een paard.

De Deense stichting van natuurmonumenten heeft een handige online gids in het Engels gemaakt met allerlei tips en informatie over het eiland. Lees meer hier.

Accommodaties en eetgelegenheden

De campagne is gemaakt met steun van Danmarks Erhvervsfremmebestyrrelse

Dansk Erhvervsfremmestyrelse

 

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch