Familie vandrer på Marskstien med klapvogn

Marskstien

Foto: Peter Bjerke

Het 54 km lange Marskstien-pad is geopend in 2019 en voert je door het tot nu toe ontoegankelijke kweldergebied Tøndermarsken. Het gebied wordt elk jaar aangedaan door duizenden waadvogels en trekvogels. 

Vorig jaar werd Marskstien namelijk geopend, een wandelpad van 54 km dat door de kwelders voert. Het pad is tot stand gekomen als onderdeel van Tøndermarsk Initiativet, dat als doel heeft om de kennis van dit unieke cultuurlandschap te vergroten.

Stel je een landschap voor dat misschien plat is, maar dat grote natuurervaringen biedt. Waar je grote delen van de wandeling helemaal alleen bent afgezien van grote zwermen vogels.

Als je dat aanspreekt, moet je Tøndermarsken zeker bezoeken. Voorheen was het grote kweldergebied nauwelijks toegankelijk als je het niet goed kende, maar nu niet meer.
 

Online wandelvakanties boeken

Mini break from Tønder
Familie vandrer på Marskstien med barn der bæres
Mini break from Højer
Twee personen in een shelter bij het Marskstien-pad
Hiking on Marskstien - 3 days
Udsigten på Marskstien
Marskstien iron on badge
Marskstimærke til din rygsæk
Vandring på Marskstien

Foto:Ulrik Pedersen

Marskstien is een rondwandeling, zodat je overal kunt starten en in beide richtingen kunt lopen. Onderweg zijn er acht lussen met een lengte variërend van 2,7 km tot 12 km die er zijn voor wandelaars die een kortere route willen lopen.

De Marskstien passeert vier plaatsen – Rudbøl, Højer, Tønder en Møgeltønder, waar je de speciale bouwstijl van het gebied kunt ervaren. Voor wandelaars die de hele route willen afleggen zijn er in deze plaatsen ook overnachtingsmogelijkheden.

Er is een informatiepunt gemaakt bij de molen Højer Mølle, waar je meer te weten kunt komen over dit bijzondere kwelderlandschap. Onderweg zijn er nog twee informatiepunten bij de sluis 'Vidåslusen' en het gemaal 'Lægan Pumpestation'. Bovendien zijn er op verschillende plekken langs de route informatieborden neergezet.

De Marskstien is onverhard en je loopt vooral op het gras. Het wordt gedurende de zomer gemaaid, maar op sommige plekken kan de begroeiing soms hoog zijn. Goede schoenen zijn dus belangrijk.

Tøndermarsken is geen wilde natuur, maar juist een landschap dat in de loop der eeuwen door mensenhanden gevormd is tijdens het leven met en tegen het water. Je ziet er dijken, akkers, gemalen en kanalen – kortom, alles wat Tøndermarsken zo bijzonder maakt.
 

Veel meer Sønderjylland...

Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland
Vandrere med hund i Kollund Skov på Gendarmstien
Het Gendarmenpad
Gejlå kampestensbro på Hærvejen
Hærvejen (De Heerweg)
Skiltehenvisning på Camino Haderslev Næs
Camino Haderslev Næs
Een van de meren in Naturpark Nordals
Alsstien

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch