Verder naar inhoud
Vandrere med hun i Kollund Skov på Gendarmstien

Het Gendarmenpad

Foto: Peter Bjerke

Het Gendarmenpad (Gendarmstien in het Deens) loopt tegenwoordig van de Deens-Duitse grens bij Padborg langs Kollund, Gråsten, Broagerland en Vemmingbund, voorbij Dybbøl en verder naar Sønderborg en Høruphav op het eiland Als.

Het grootste deel van de weg volgt de kust en loopt door een afwisselend landschap met bossen, veengebieden en weilanden.

Op 5 mei 2015 werd het Gendarmenpad door de Europese wandelorganisatie gecertificeerd als "Leading Quality Trail – Best of Europe" en is daarmee de eerste Europese kwaliteitswandelroute van Denemarken. De route voldoet aan de eisen voor een afwisselend landschap, natuurlijke trekpleisters, uitzichten, cultuurgeschiedenis, bezienswaardigheden, en voor infrastructuur, ondergrond van de paden en markeringen. De Gendarmstien maakt deel uit van het langeafstandswandelpad E1 van Rønsdam tot Kruså en van het langeafstandswandelpad E6 (etappe 16 e.v.) van Høruphav tot Kruså.

Par vandrer på Gendarmstien med udsigt over Flensburg Fjord
Foto: Sarahinthegreen
Gendarmstien med mælkebøtter
© Destination SønderjyllandFoto: Sarahinthegreen

Boek hier je compleet verzorgde wandelvakantie op het Gendarmenpad

Mini hiking break on the Gendarme Path from Alsik Hotel & Spa
Vandring mellem marker med mælkebøtter på Gendarmstien
Mini hiking break on the Gendarme Path from Hotel Sønderborg Strand
Zomer op het Gendarmenpad in Aabenraa en Sønderborg
Gendarmstien from Gråsten
Graasten Slotshave
A week-long hike on the Gendarme Path
Efterår på Gendarmstien
Walking the Gendarme Path with your dog
Op vakantie met je hond
Gendarme Path Hiking Guide
Faldne træer ved Skeldekobbel på Gendarmstien

Wanneer je het Gendarmenpad volgt, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe de grenswachters hun oren en ogen open hielden wanneer ze hun vaste rondes liepen langs de steile hellingen, door de geheimzinnige bossen en op de vlakke stranden. Het was namelijk hun taak om uit te kijken naar smokkelaars die probeerden om waren zonder tol het land in of uit te brengen. De tol was juist eeuwenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Denemarken.

Oplevelser undervejs på Gendarmstien

En vandreferie kan indeholde meget andet end blot de skønne naturoplevelser undervejs og vandreturen i sig selv. Langs Gendarmstien er der et væld af historiske og kulturelle oplevelser, der indbyder til, at du gør et stop undervejs. Du vandrer jo faktisk midt i den sønderjyske historie, da stien jo primært følger samme stier, som dem gendarmerne gik på, når de patruljerede ved grænsen efter Genforeningen i 1920.

Overvej for eksempel at tage en ekstra overnatning undervejs, eller hvad med at forlænge ferien med en ekstra overnatning i eksempelvis Sønderborg efter du har vandret på Gendarmstien. Området indbyder i hvert fald til pauser og oplevelser undervejs og i forlængelse af vandreturen.

Herunder har vi samlet nogle af vores yndlingssteder og -aktiviteter. Finder du ikke lige noget, der falder i din smag, kan du tage et kig på Oplevelser i Sønderjylland, hvor du finder mange flere forslag.

De grensgendarmerie werd opgericht in 1839 om de ambtenaren van de douane te beschermen aan de grens van het hertogdom Holstein langs de grens van de Elbe. Na de nederlaag van 1864 verschoof de Deense grens naar het noorden langs de Kongeå, en in 1866 volgde de gendarmerie. Bij de hereniging van 1920, waarbij het noorden van het hertogdom Sleeswijk zich via een referendum uitsprak voor aansluiting bij Denemarken, verhuisden de grenswachters weer naar het zuiden, waar ze patrouilleerden langs de huidige grens die zich uitstrekt van de Waddenzee in het westen tot het zuidelijke puntje van Als in het oosten.

In 1958 werd de grenscontrole een taak van de politie en was de gendarmerie na meer dan 100 jaar definitief geschiedenis.

Veel meer Sønderjylland...

Familie vandrer på Marskstien med klapvogn
Marskstien
Naturpark Nordals
Alsstien
Wandelen op Camino Haderslev Næs
Camino Haderslev Næs
Wandelen op Hærvejen
Hærvejen (De Heerweg)

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2023
Dutch