Vandrere med hund i Kollund Skov på Gendarmstien

Het Gendarmenpad

Foto: Peter Bjerke

Het Gendarmenpad (Gendarmstien in het Deens) loopt tegenwoordig van de Deens-Duitse grens bij Padborg langs Kollund, Gråsten, Broagerland en Vemmingbund, voorbij Dybbøl en verder naar Sønderborg en Høruphav op het eiland Als.

Het grootste deel van de weg volgt de kust en loopt door een afwisselend landschap met bossen, veengebieden en weilanden.

Op 5 mei 2015 werd het Gendarmenpad door de Europese wandelorganisatie gecertificeerd als "Leading Quality Trail – Best of Europe" en is daarmee de eerste Europese kwaliteitswandelroute van Denemarken. De route voldoet aan de eisen voor een afwisselend landschap, natuurlijke trekpleisters, uitzichten, cultuurgeschiedenis, bezienswaardigheden, en voor infrastructuur, ondergrond van de paden en markeringen. De Gendarmstien maakt deel uit van het langeafstandswandelpad E1 van Rønsdam tot Kruså en van het langeafstandswandelpad E6 (etappe 16 e.v.) van Høruphav tot Kruså.

Paar wandelt op de Gendarmstien met uitzicht op Flensburg Fjord
Foto: Sarahinthegreen
Kvinde vandrer på Gendarmstien blandt mælkebøtter
© Destination SønderjyllandFoto: Sarahinthegreen

Boek hier je compleet verzorgde wandelvakantie op het Gendarmenpad

Mini hiking break on the Gendarme Path from Alsik Hotel & Spa
Vandring mellem marker med mælkebøtter på Gendarmstien
Mini hiking break on the Gendarme Path from Hotel Sønderborg Strand
Kvinde vandrer på Gendarmstien blandt mælkebøtter
Gendarmstien from Gråsten
Graasten Slotshave
A week-long hike on the Gendarme Path
Efterår på Gendarmstien ved Flensborg Fjord
Walking the Gendarme Path with your dog
Hund på sten langs østkysten
Gendarme Path Hiking Guide
Faldne træer ved Skeldekobbel på Gendarmstien

Wanneer je het Gendarmenpad volgt, is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe de grenswachters hun oren en ogen open hielden wanneer ze hun vaste rondes liepen langs de steile hellingen, door de geheimzinnige bossen en op de vlakke stranden. Het was namelijk hun taak om uit te kijken naar smokkelaars die probeerden om waren zonder tol het land in of uit te brengen. De tol was juist eeuwenlang een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Denemarken.

Belevenissen onderweg op de Gendarmestien

Een wandelvakantie kan veel meer bevatten dan alleen de prachtige natuurbelevenissen onderweg en de wandeling zelf. Langs de Gendarmstien er is een schat aan historische en culturele ervaringen, Die zo uitnodigend zijn, dat je en stop onderweg maakt. Je wandelt eigenlijk midden in de geschiedenis Sønderjylland, omdat het pad voornamelijk dezelfde paden volgt als die waarop de gendarmes liepen toen ze patrouilleerden aan de grens na de hereniging in 1920.

Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een extra overnachting onderweg, of wat dacht je van het verlengen van de vakantie met een extra overnachting in bijvoorbeeld Sønderborg nadat je op de Gendarmstien hebt gelopen. Het gebied nodigt je uit voor pauzes en belevenissen onderweg, en als aanvulling op de wandeling.

Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete plekken en activiteiten verzameld. Als je niet iets kan vinden dat bij jouw smaak past, kun je een kijkje nemen bij Activiteiten in Sønderjylland, waar je nog veel meer suggesties zult vinden.

De grensgendarmerie werd opgericht in 1839 om de ambtenaren van de douane te beschermen aan de grens van het hertogdom Holstein langs de grens van de Elbe. Na de nederlaag van 1864 verschoof de Deense grens naar het noorden langs de Kongeå, en in 1866 volgde de gendarmerie. Bij de hereniging van 1920, waarbij het noorden van het hertogdom Sleeswijk zich via een referendum uitsprak voor aansluiting bij Denemarken, verhuisden de grenswachters weer naar het zuiden, waar ze patrouilleerden langs de huidige grens die zich uitstrekt van de Waddenzee in het westen tot het zuidelijke puntje van Als in het oosten.

In 1958 werd de grenscontrole een taak van de politie en was de gendarmerie na meer dan 100 jaar definitief geschiedenis.

Veel meer Sønderjylland...

Familie vandrer på Marskstien med klapvogn
Marskstien
Een van de meren in Naturpark Nordals
Alsstien
Skiltehenvisning på Camino Haderslev Næs
Camino Haderslev Næs
Gejlå kampestensbro på Hærvejen
Hærvejen (De Heerweg)

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch