Verder naar inhoud

Sønderborg Slot

Foto: Comwell Hotels

Wanneer je ergens op vakantie bent, is het vaak interessant om wat te leren over de geschiedenis van de regio. In het geval van Sønderjylland, doe je dat het beste in Sønderborg Slot.

Het grote rode slot is schitterend gelegen aan de invaart naar de smalle Alssund. Het slot is gesticht in de 13e eeuw en kent een lange en dramatische geschiedenis. Er zijn twee dingen die het slot interessant maken voor een bezoek – het slot zelf en het museum met de vele tentoonstellingen.

Wat betreft het slot kun je onder andere genieten van de slotskerk, de kapel en de mooie zalen, waarvan vooral de Ridderzaal behoorlijk indrukwekkend is.

In het museum beschikt het slot over verschillende permanente tentoonstellingen waar je kunt leren over de geschiedenis van Sønderjylland vanaf de oudheid.
 

100 års udstilling på Sønderborg Slot - officielle uniformer

Foto:Museum Sønderjylland

De recentste grote permanente tentoonstelling is vorig jaar geopend en gaat over Sønderjylland in de laatste 100 jaar – van de hereniging met de rest van Denemarken in 1920 tot vandaag de dag. Het is de meest ambitieuze tentoonstelling van het museum tot nu toe en is verspreid over vijf ruimtes waarin je een reis maakt door de dramatische geschiedenis van dit grensgebied.

Onderweg hoor je over de rol van Sønderjylland tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Deens-Duitse grens, smokkel en nog veel meer. Er wordt ook aandacht besteed aan de verschillen tussen Sønderjylland en de rest van Denemarken – zoals ringrijden, de Zuid-Jutse koffietafel en het lokale dialect.
 

100 års udstilling på Sønderborg Slot - Nimbus motorcykel med maskingevær

Foto:Museum Sønderjylland

De tentoonstelling over de afgelopen 100 jaar van Sønderjylland is niet alleen een klassieke tentoonstelling met diverse voorwerpen uit de periode, maar heeft ook moderne elementen zoals film en interactieve delen.

Tot nu toe had het museum in Sønderborg Slot voornamelijk vaste tentoonstellingen, maar daar wordt dit jaar een dimensie aan toegevoegd. De bovenste etage van de westvleugel is leeggemaakt om ruimte te bieden aan wisselende exposities. De eerste opende in 2021 en gaat over koning Christian II die in de 16e eeuw jarenlang gevangen werd gehouden in het slot. De expositie toont de interpretatie van Christian II door schrijvers, schilders en componisten.
 

Veel meer Sønderjylland...

Skelet af kaskelothval på Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
Genforeningen2020
De hereniging van 1920
Ringrijden
Ringrijden is een feest in Sønderjylland
Historiecenter Dybbøl Banke - engelsk
Historisch centrum Dybbøl Banke
Zuid-Jutse soldaten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog - mogelijk Verdun
De Eerste Wereldoorlog in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2023
Dutch