Skiltehenvisning på Camino Haderslev Næs

Camino Haderslev Næs

Foto: Ulrik Pedersen

De route "Camino Haderslev Næs", die zijn naam ontleend heeft aan de wereldberoemde pelgrimsroute Camino de Santiago de Compostela, loopt samen met de Hærvejen door Haderslev.

Het gaat hier echter om een kortere variant dan de "echte" Camino van 106 km, met de negen kerken uit de omgeving als vaste punten.

Deze route vol natuurschoon en cultuurgeschiedenis loopt door velden en bossen, over grindpaden, landwegen en fietspaden, en met uitzicht op heuvels en water, waardoor het een mooie, afwisselende wandeling is. Je begint bij de dom van Haderslev en komt tijdens de wandeling langs nog eens acht interessante kerken, waar u meer over kunt lezen op visitsonderjylland.dk. Vervolgens loopt de route naar het noorden door Dyrehaven en langs Haderslev Dam weer terug naar de dom van Haderslev, waar de route erop zit en de cirkel weer rond is.

Camino Haderslev Næs voert niet alleen langs een groot aantal kerken, maar ook langs verschillende historische huizen, pareltjes in de natuur en bijzondere bezienswaardigheden. Zo is er de schuur Bulladen bij Brummers Gård op Aarø. Deze schuur stamt uit 1650 en is een houten constructie die al gebruikt wordt sinds ongeveer het jaar 1000. De route komt ook langs de boerderij Ulttanggård uit 1884. De boerderij is een architectonisch hoogstandje met Duitse invloeden, met een mengeling van Oudnoorse en gotische stijl.

Vandrere på Camino Haderslev Næs
Foto: Flying October
En Sønderjysk Vandreoplevelse
Foto: FlyingOctober

De dom van Haderslev is gebouwd in de periode 1250-1270. De mooie gotische kerk was oorspronkelijk geen domkerk, maar een zogenaamde collegiaatkerk als filiaal van de dom van Sleeswijk. Pas bij de Deense hereniging van 1920 werd de kerk een domkerk van het nieuwe bisdom Haderslev. Neem het veer naar Aarø.

Het kleine idyllische eiland Aarø is een van de parels van de Kleine Belt. Het eiland ligt ongeveer 1,5 km van het vasteland in de monding van Haderslev Fjord en wordt aangemerkt als een bijzonder waardevol kustgebied. De overtocht naar Aarø duurt slechts 7-8 minuten en de veerboot vertrekt ieder uur. Behalve mooie natuur en een spannende geschiedenis heeft Aarø onder andere een boederijwinkel, wijngaard en vele culturele evenementen.

Belevenissen onderweg op de Camino Haderslev Næs

Het gebied waar je wandelt op Camino Haderslev Næs is niet alleen een natuurgebied om in te wandelen, het is ook een gebied met onderweg een schat aan belevenissen. Het gebied is rijk aan zowel natuur als cultuur en de aanbeveling van ons is dat je een extra overnachting op Aarø neemt, zodat je voldoende tijd hebt om te genieten van wat het kleine eiland te bieden heeft.

Neem onderweg een extra overnachting en verken enkele van de belevenissen of breid de wandeling uit met een paar dagen in Haderslev, zodat je voldoende tijd hebt om de stad en de omgeving te verkennen. Maak een boottocht op de Dammeer, geniet van het stadscentrum of de rust van het hertenpark.
 

Veel meer Sønderjylland...

Vandrere med hund i Kollund Skov på Gendarmstien
Het Gendarmenpad
Familie vandrer på Marskstien med klapvogn
Marskstien
Gejlå kampestensbro på Hærvejen
Hærvejen (De Heerweg)
De vuurtoren van Årø aan het strand
Årø - het vogelrijke eilandje

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch