Verder naar inhoud

Årø - het vogelrijke eilandje

Foto: Wikicommons RokerHRO

Årø ligt in de Kleine Belt voor de ingang van Haderslev Fjord en is een mooie bestemming om een hele dag op door te brengen.

Sommige mensen hebben er misschien wel eens van gehoord en enkelen hebben het eiland ook daadwerkelijk bezocht. Maar de meeste mensen zal de naam Årø nauwelijks iets zeggen.

En dat is jammer, want dit kleine eiland in de Kleine Belt is zeker het bezoeken waard. Je kunt hier één of meerdere nachten verblijven, maar anders is het eiland klein genoeg om alle hoogtepunten op een dagtocht te bezoeken.

Årø ligt ten zuiden van de monding van Haderslev Fjord en is ruim twee bij drie kilometer groot, en op die oppervlakte vind je heel veel mooie natuur en rijke fauna. Vooral voor vogelliefhebbers is hier veel te zien, zeker als ze eens gaan kijken op het schiereiland Årø Kalv.

Dit wildreservaat steekt uit aan de oostelijke kant van het eiland als een lange landtong. Het reservaat is echter gesloten tijdens het broedseizoen van 1 maart tot 15 juli.

Foto:Ulrik Pedersen - Tøndermarsk Initiativet

Årø biedt ook een aantal door mensen gemaakte bezienswaardigheden. Een goed voorbeeld hiervan is Brummers Gaard, een beschermde monumentale boerderij uit 1866. De voormalige stal van de boerderij is nu ingericht als café en boerderijwinkel waar je een groot aantal culinaire specialiteiten kunt kopen.

Deze zijn huisgemaakt of afkomstig van andere producenten op het eiland of in de buurt. Enkele van de specialiteiten zijn bijvoorbeeld mosterd, bier, zout en jam met zeewier.

Een andere interessante bestemming is Årø Vingård, hier worden ongeveer 20.000 flessen wijn per jaar geproduceerd. Vrijwel alle wijn wordt op de wijngaard zelf verkocht, waar iedere zomer zo'n 20.000 bezoekers verwelkomd worden.

Je bereikt Årø met de veerboot vanaf Årøsund op het vasteland van Jutland. De veerboot vertrekt eens per uur van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.

Veel meer Sønderjylland...

Natuurcentrum Tønnisgaard
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Skelet af kaskelothval på Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2023
Dutch