Paar wandelt op de Gendarmstien met uitzicht op Flensburg Fjord
Pige i regnjakke spiser frisk østers i Vadehavet

Sønderjylland voor natuurliefhebbers

Foto:Sarahinthegreen&Nationalpark Vadehavet

In Sønderjylland hebben we geen patent op bos, strand, of natuur. Het wordt ook elders in Denemarken gevonden. Maar toch is de natuur in Sønderjylland iets heel bijzonders. Misschien is het de afwisseling die het doet, want op weinig andere plekken vind je zo'n gevarieerde natuur – van de Waddenzee en het vlakke draslanden in het westen tot het fjordenlandschap met zijn tunneldalen en heuvelachtige landschappen in het oosten.

Natuurervaringen aan de Waddenzee

De Waddenzee biedt het hele jaar door een schat aan ervaringen, en er is altijd iets voor zowel kinderen als volwassenen. Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je de Waddenzee bezoekt, je wordt begroet door een rijk vogelleven. Als je in het voor- of najaar stopt, mag je natuurlijk het prachtige fenomeen Zwarte Zon niet missen.

De Waddenzee is een van de grootste getijdengebieden ter wereld. Het bestaat uit eilanden, getijdengeulen, kwelders, slikken en kust, die voortdurend van vorm en soms zelfs plaats veranderen. Het bevat een grote diversiteit in het planten- en dierenleven en is een van 's werelds meest productieve ecosystemen. Daarom werd het in 2014 opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De Waddenzee is een wilde en ongetemde natuur. En zowel dieren en planten moeten klaar zijn om de veranderende omstandigheden te overleven. Het leven kan een uitdaging zijn, en elk dier of elke plant heeft zich aangepast aan de speciale omstandigheden. Bekijk het artikel “De strijd tegen het water”, als je geïnteresseerd bent in hoe de bewoners van het gebied in de loop der tijd hebben geleerd om in vreedzame samenleving met de zee te leven, met behulp van dijken, sluizen en gemalen.

Actief in de natuur

De natuur in Sønderjylland is prachtig om naar te kijken, maar herbergt ook een breed scala aan leuke en uitdagende ervaringen voor zowel kinderen als volwassenen.
Ga bijvoorbeeld het bos in met een picknickmand onder je arm, en geniet van de prachtige omgeving, het uitzicht en misschien is er zelfs een bosspeeltuin in de buurt?

De natuur biedt ook een breed scala aan ervaringen voor degenen die actief willen zijn tijdens hun vakantie. Neem je fiets mee of pak je wandelschoenen in je tas, want in Sønderjylland vind je fantastische fiets- en wandelroutes.  Je kunt ook tussen de boomtoppen slingeren op het klimparcours, of op het strand weg suizen in een strandzeiler. Verlang je na al die inspanningen naar een dagje ontspanning op het strand, vind je gelukkig ook een groot aantal Blauwe Vlag stranden aan zowel de oost- als westkust.

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch