Sort Sol i Tøndermarsken

Zwarte Zon in Sønderjylland

Foto: Ulrik Pedersen

Vlak voordat de spreeuwen op de grond landen om er te overnachten, vormen de enorme zwermen fascinerende patronen in de lucht, waardoor de zon nagenoeg wordt verduisterd. Vandaar de naam Zwarte Zon (Deens: Sort Sol).

Tøndermarsken, een draslandgebied in het westen van Sønderjylland, is dé ideale plek om grootse natuurfenomenen als de Zwarte Zon (Deens: Sort Sol) te aanschouwen. Tijdens het voor- en najaar trekken miljoenen spreeuwen respectievelijk naar het noorden en het zuiden. Onderweg overnachten ze enige tijd in de Tøndermarsken om voedsel te verzamelen voor de rest van hun reis. De spreeuwen komen naar het drasland om zich te voeden met de larven van langpootmuggen en johanneskevers, die in de vochtige weilanden talrijk aanwezig zijn. Overdag foerageren ze vooral in de polders aan de rand van de Tøndermarsken, ’s nachts zoeken ze riet op en brengen daar de nacht door.

De gebieden waar zij overnachten variëren van dag tot dag. Zij willen daarmee de roofvogels op een dwaalspoor brengen; daarnaast breekt het riet na een paar dagen af. Hierdoor komen de spreeuwen met hun pootjes in het water terecht en daarom gaan zij op zoek naar een nieuwe, droge plek. Het is dus nooit gegarandeerd waar de spreeuwen zich ’s nachts bevinden. Om die reden raden wij altijd aan om een rondleiding door een ervaren natuurgids te reserveren. 

Rondleiding

De natuurgidsen observeren overdag de spreeuwen. Zo krijgen zij een goed beeld waar de spreeuwen de nacht gaan doorbrengen. Het is niet gezegd dat je de Zwarte Zon ook daadwerkelijk meemaakt tijdens een rondleiding, maar de kans daarop is aanzienlijk groter dan wanneer je in je eentje op pad gaat. Bovendien kun je tijdens een rondleiding meer te weten te komen over de Waddenzee en over een aantal andere vogels die zich in dit gebied bevinden. 

Via onderstaande link koop je een kaartje voor een rondleiding. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een minivakantie, waarbij deelname aan een Zwarte Zon-safari is inbegrepen bij de prijs.

Koop je kaartje en boek je accommodatie online...

Black Sun from Tønder
Sort Sol i Tøndermarsken
Black Sun from Skærbæk
Sort Sol i Tøndermarsken
Black Sun from Ballum campsite in the middle of the marshes
Sort Sol i Tøndermarsken
Black Sun break at Hostrups Hotel
Sort Sol i Tøndermarsken
Black Sun stay at Schackenborg Slotskro
Sort Sol med orange himmel bagved
MOJN plaid
Efterår: familie sidder i klitterne med MOJN tæppe omkring sig
Sort Sol i Tøndermarsken over afvandingskanal
Foto: Claire Droppert
Sort Sol i Tøndermarsken
Foto: Sort Safari

De meeste kans om de Zwarte Zon mee te maken, heb je tijdens het voor- en najaar, wanneer de spreeuwen naar het noorden of het zuiden trekken. De kans dat dit natuurfenomeen zich voordoet is het grootst in maart of april en vervolgens weer van eind juli tot begin november. Door de klimaatverandering en de doorgaans hogere temperaturen trekken sommige spreeuwen niet verder zuidwaarts dan de Tøndermarksen; daarom kun je nu vrijwel het hele jaar kleinere spreeuwenzwermen aan de hemel zien dansen.

Veel meer Sønderjylland...

Får på diget i Tøndermarsken
Welsmakende Waddenzee
Får ved vandløb i Tøndermarsken
Tøndermarsken
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland
Par cykler i en af de gamle gader i Tønder
Fietsroutes in Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

De campagne is gemaakt met steun van Danmarks Erhvervsfremmebestyrrelse

Dansk Erhvervsfremmestyrelse

 

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch