VisitSønderjylland
Natuurcentrum Tønnisgaard

Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland

De Zuid-Jutse natuur is erg uiteenlopend, van het vlakke kweldergebied in het westen tot het heuvelachtige fjordenlandschap in het oosten. Maar de natuur biedt kinderen en volwassenen overal spannende ervaringen.

Waddenzee
De Waddenzee

De Waddenzee staat bekend om zijn krachtige getijden, waarbij het ongeveer om de zes uur wisselt tussen eb en vloed. In deze streek kan het waterpeil veranderen met maar liefst 1,80 meter verschil.

‘Zwaarte Zon’ in Tøndermarsken
Zwarte Zon

Vlak voordat de spreeuwen neerstrijken voor de nacht vormen ze in grote zwermen fascinerende patronen aan de hemel die de zon haast verduisteren. Dat verklaart de Deense benaming voor dit fenomeen: Sort Sol betekent zwarte zon.

Zeehondensafari op de Waddenzee
Zeehondensafari op de Waddenzee

Ga mee met de enige Deense aanbieder van vaartochten in Nationaal Park de Waddenzee en zie hoe zeehonden liggen te zonnen, een duik nemen in de golven of je nieuwsgierig aankijken. Doe mee aan de leukste safari van Denemarken: een boottocht voor het hele gezin en ervaar het grootste en wildste roofdier van de Waddenzee: de zeehond.

Boswandeling in Gråsten Skovene
Trek eropuit in de bossen

De bossen van Sønderjylland zijn ideaal voor een wandeltocht. Neem een lunchpakket mee en geniet van een maaltijd onder de bomen.

Wandelen op het Gendarmenpad
Wandeltochten

De wandelpaden van Sønderjylland wachten op je! Maak een meerdaagse trektocht langs het Gendarmenpad, Marskstien of Camino Haderslev Næs. Of geniet van een van de kortere routes die in vrijwel alle bossen, boomgaarden en natuurgebieden van Sønderjylland te vinden zijn.

Fietsen bij de Flensburger Fjord
Fietstochten

Met meer dan 3000 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes is het altijd een goed idee om een fietstocht te maken in Sønderjylland. We hebben niet alleen langere routes zoals de Østersøruten, een meerdaagse route met overnachtingen onderweg, maar ook kortere routes waarbij je een uur of een dag even lekker kunt fietsen.

Oesters in de Waddenzee
Oesters in de Waddenzee

Het grootste deel van het jaar kun je de oesters uit de Waddenzee eten, mits je de schelp van dit smakelijke weekdier openkrijgt natuurlijk.

Natuurcentrum Tønnisgaard
Garnaalvissen

Het lage water aan de westkust van Rømø wemelt van het leven. Wanneer je het water in gaat met een garnalennet, vang je niet alleen grijze garnalen, maar ook allerlei andere interessante dieren.

Dierenpark Haderslev
Haderslev Dyrehave

Haderslev Dyrehave is een mooi gelegen hertenkamp langs het westelijk deel van Haderslev Dam bij Nørskovgård. Het hertenkamp is opgericht in 1994 en heeft een omvang van ongeveer 100 hectare. Er lopen ongeveer 200 damherten en 20 edelherten rond en elk jaar worden zo’n 70 kalveren geboren. De kans is groot dat je de edelherten en damherten ziet, ze trekken in kuddes over de open vlakten.