Pige i regnjakke spiser frisk østers i Vadehavet

Heel veel oesters

Foto: Nationalpark Vadehavet

Een andere natuurlijke bezienswaardigheid in de Waddenzee zijn de grote aantallen oesters die je kunt zien als je bij eb over de drooggevallen zeebodem loopt.

De oorspronkelijke gewone oester is zo goed als uitgestorven in de Waddenzee, maar er komt wel een groot aantal Japanse oesters voor. Deze oestersoort heeft zich zelfs zo ver uitgebreid dat het mosselbestand in de verdrukking komt.

Het grootste deel van het jaar kun je de oesters uit de Waddenzee eten, mits je de schelp van dit smakelijke weekdier openkrijgt natuurlijk. Er zijn echter periodes in het jaar, vooral als het warm en windstil is, dat giftige stoffen van algen de oesters kunnen binnendringen.

Hænder holder åben østers
Foto: Destination Sønderjylland
Tilberedning af østers på grill ved Naturcenter Tønnisgaard
Foto: Naturcenter Tønnisgaard

Om die reden aangeraden om nooit oesters te eten voordat je bij bijvoorbeeld Natuurcenter Tønnisgaard de actuele status hebt gecontroleerd van mogelijke algen in het gebied.

Ten slotte moet je ook goed weten wanneer het hoog- en laagwater is voordat je te ver de Waddenzee in loopt. Anders loop je het risico door het wassende water te worden verrast. Als je deze eenvoudige voorzorgsmaatregelen treft, kan de Waddenzee je trakteren op heel veel geweldige natuurervaringen.

Veel meer Sønderjylland...

Sort Sol i Tøndermarsken
Zwarte Zon in Sønderjylland
Får på diget i Tøndermarsken
Welsmakende Waddenzee
Får ved vandløb i Tøndermarsken
Tøndermarsken

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch