Får på diget i Tøndermarsken

Welsmakende Waddenzee

Foto: Nationalpark Vadehavet

De Waddenzee is een gastronomische schatkamer, voor een bord vol smaken uit de natuur.

De natuur is aan de Waddenzee en bij de mooie grasvelden altijd dichtbij, waar de getijden een voedingsbodem vormen voor een weelde aan dieren en planten.

Er grazen schapen en runderen die zorgen voor het mooiste lamsvlees en de malste biefstukken. Er zoemen bijen die honing maken van de bloemen in de kwelders. En er leven garnalen die met hun mooie consistentie en zachte smaak heerlijk zijn op een goed stuk brood, en die vragen om een geurige borrel met kruiden uit de natuur.

De Waddenzee is een heuse schatkamer voor levensmiddelen van hoge kwaliteit. Runderen en lammeren eten gras en kruiden vol zout, wat het vlees een bijzonder smaakprofiel geeft. Daarnaast krijgen de dieren veel frisse lucht en tijd om te groeien, waardoor de smaak tegelijkertijd complex en mild wordt.

Er komen heel veel levensmiddelen uit het Waddengebied, en producten die voldoen aan een aantal eisen, mogen het logo van Nationalpark Vadehavet voeren. Daarvoor is vereist dat de belangrijkste ingrediënten uit het gebied van het nationaal park komen, en bij voorkeur vindt de verwerking ook plaats in een van de waddengemeentes.

Als een levensmiddelenproducent zijn of haar product een Waddenzeeproduct wil noemen, moet hij of zij het voordragen aan de partnercommissie van Nationalpark Vadehavet. De commissie beoordeelt het product en geeft het punten op basis van een aantal vaste criteria, bijvoorbeeld of de belangrijkste ingrediënten uit het Waddengebied komen, en als het product voldoende punten krijgt, wordt het goedgekeurd als Waddenzeeproduct.

Het zijn echter niet uitsluitend levensmiddelen die het logo van het nationaal park kunnen voeren. Ook andere producten uit het Waddengebied, zoals wol en barnsteen, zijn erkende Waddenproducten. En vaak is het mogelijk om mee te gaan op rondleiding in het Waddengebied waarbij je zelf kruiden, oesters en andere lekkernijen uit het gebied kunt verzamelen.

Veel meer Sønderjylland...

Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
To personer kigger på fluer til fiskeri
Sportvissen in Sønderjylland
To kajakroere på Haderslev Dam
Kajakken en kanoën
To windsurfere i Lillehav ved Sydals
Wind- en kitesurfen
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland
Par cykler i en af de gamle gader i Tønder
Fietsroutes in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch