De zee ziet er deze ochtend op het eerste gezicht uit als zo veel andere zeeën. Enkele golfjes spatten op de kust uiteen, maar verder is het water rustig. Een paar vogels zweven rustig boven het strand waar her en der mensen lopen. Maar als je vijf uur later terugkomt, is de situatie helemaal anders. Dan is het water namelijk weg, verdwenen.
We bevinden ons in de westelijke hoek van Sønderjylland waar de Waddenzee een bijzondere grens vormt met de woestere Noordzee. De Waddenzee staat bekend om zijn krachtige getijden, waarbij het ongeveer om de zes uur wisselt tussen eb en vloed. In deze streek kan het waterpeil veranderen met maar liefst 1,80 meter verschil. Dat verklaart dat sommige kuststroken af en toe volledig droog liggen, terwijl ze op andere momenten helemaal onder water staan.
Als een van de weinige plekken in Denemarken kreeg de Waddenzee in juni 2014 de eer om opgenomen te worden op de zogenaamde UNESCOwerelderfgoed lijst. Dat is een lijst met de meest uitzonderlijke natuurgebieden en stedelijke gebieden ter wereld die het verdienen om in stand te worden gehouden. De Waddenzee is opgenomen vanwege de grote natuurlijke diversiteit van het gebied.