Verder naar inhoud
Cyklister på Vestkystruten

Vestkystruten

Foto: Ulrik Pedersen

Met de Noordzee als richtsnoer loopt de fietsroute Vestkystruten ongehinderd en af en toe met vrijwel constante tegenwind door eeuwenoude natuur- en cultuurlandschappen. Een frisse zeelucht, ruimte om na te denken en mooie zonsondergangen gegarandeerd.

De route voert door kwelders, heide en duinen, langs fjorden, meren, een geopark, nationale parken en natuurgebieden, en langs brede, witte zandstranden. Overal ziet u veel dieren: op het land, in het water en niet in de laatste plaats in de lucht. Ervaar zowel de oudste als zesde stad van Denemarken, en allerlei kleine en grote vissersplaatsen en idyllische badplaatsen. Je komt niet alleen langs iconische bakens, hoge vuurtorens en historische landhuizen in de duinen, maar ook langs bekroonde attracties en ervaringen.

Cykelpar ved Højer Mølle

Foto:Wasabi Film

Met Rudbøl als uitgangspunt begint je tocht over de Vestkystruten direct ten noorden van de Deens-Duitse grens die dwars door het dorp loopt. Je bevindt je hier in Nationaal Park Waddenzee, dat voorkomt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf Rudbøl voert de route door het weidse kwelderlandschap, voordat je met je fiets het dorp achter de dijk aandoet, het pittoreske Højer, dat zich als poort naar de kwelder verheft boven het vlakke land, met de markante, 22 meter hoge molen Højer Mølle.

Vanuit Højer fiets je eerst een stuk over de dijk die het vlakke kweldergebied beschermt tegen overstromingen en stormvloed. Daarna gaat de route over kleine landweggetjes en door verschillende dorpen, voordat je bij Vesterende Ballum het fietspad op draait dat daar langs de dijk loopt.

Meer informatie...

Als je Ballum Sluse gepasseerd bent, ga je door tot aan de dam naar Rømø. Hier kun je over de dam fietsen voor een bezoek aan Rømø, of je vervolgt de Vestkystruten een stukje landinwaarts. Bij Rejsby loopt de route weer helemaal over het fietspad langs de dijk. Daarna rijd je voorbij het bezoekerscentrum Vadehavscentret en verder naar Vester Vedsted en Ribe.

Veel meer Sønderjylland...

Par med cykler i gården ved Sønderborg Slot
Sønderjylland op de fiets
Fietsen bij de Okseøerne
Fietsen op de Oostzeeroute
Bramgæs i Tøndermarsken i frosten
Werelderfgoed Waddenzee
Natuurcentrum Tønnisgaard
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie med cykler ved Dybbøl Mølle
Samen actief
Sønderjysk Kaffebord på Havnbjerg Mølle
Een stukje Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Information

VisitSønderjylland © 2023
Dutch