Verder naar inhoud

Fietsen op de Oostzeeroute

Foto: Phototravellers

De mooie Oostzeeroute (Baltic Sea Route) langs de kust combineert de mooiste natuur- en cultuurervaringen van Zuid-Jutland.

Ongeveer 140 km van de 820 km lange Oostzeeroute loopt door Sønderjylland, je komt onder andere langs de domstad Haderslev, de havenstad Aabenraa en het historische Sønderborg met Dybbøl Mølle en Sønderborg Slot.

Dicht op de geschiedenis: Het verloren land

Sønderjylland is eeuwenlang een speelbal geweest van hertogen, koningen en naties. Na de oorlog van 1864 was het gebied 56 jaar lang een provincie van het Groot-Duitse Rijk, wat zijn sporen in de regio heeft nagelaten. Maar geschiedenis is veel meer dan oorlog en vrede, het gaat ook om unieke prehistorische vondsten, kastelen, kerken en middeleeuwse fresco's, naast de zeevaart en een levendige handel die hebben geleid tot verbindingen wereldwijd.

Østersøruten

Foto: Traveldudes

Dicht op de smaaksensaties: Fusion-keuken van topklasse

De regionale keuken van Sønderjylland is een van de best bewaard gebleven keukens in Denemarken. Dat is met name te danken aan de periode dat het gebied Duits was. Er werd toen bijzonder veel waarde gehecht aan de Deense tradities en ingrediënten, terwijl de inspiratie uit de Duitse keuken met zijn worsten en rookvlees niet vermeden kon worden. De moderne Zuid-Jutse keuken is zodoende een geweldige fusion-keuken waarbij het beste van twee werelden verenigd wordt.

Fietsen in Sønderjylland

Foto:Ulrik Pedersen - Tøndermarsk Initiativet

Dicht op de natuur: Een landschap van contrasten

De natuur van Sønderjylland biedt enkele van de mooiste en meest contrastrijke landschappen van Denemarken met fjorden vol sporen uit de ijstijd, een kronkelende kustlijn, diepe tunneldalen, uitgestrekte bossen en een grote natuurlijke rijkdom. Dat zorgt voor ideale leefomstandigheden voor allerlei planten en dieren, waarbij vele zeldzame soorten goed gedijen in het Zuid-Jutse landschap.

Om de opmerkelijke geschiedenis van Zuid-Jutland, de unieke gastronomie van de streek en de geweldige natuur van dichtbij mee te maken, is er een aantal lussen aan de Østersøruten toegevoegd. Iedere lus geeft de mogelijkheid om een omweg van de Østersøruten te nemen om zo te ontdekken wat Sønderjylland zo bijzonder maakt.

Veel meer Sønderjylland...

Fietsen in Tønder
Fietsroutes in Sønderjylland
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland
Natuurcentrum Tønnisgaard
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Kamp Frøslevlejren
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Information

VisitSønderjylland © 2023
Dutch