Kvinde med cykel kigger på Okseøerne i Flensborg Fjord

Fietsen op de Oostzeeroute N8

Foto: Phototravellers

Deze mooie fietsroute won in 2019 de prijs Fietsroute van het jaar. De 820 kilometer lange Baltic Sea Cycle Route (Oostzeeroute – N8) slingert langs de kusten van de Oostzee en combineert de mooiste natuur- en cultuurervaringen van Zuid-Jutland.

Ongeveer 140 km van de 820 km lange Oostzeeroute loopt door Sønderjylland, je komt onder andere langs de domstad Haderslev, de havenstad Aabenraa en het historische Sønderborg met Dybbøl Mølle en Sønderborg Slot.

Book online...

Cycling guide book to the Baltic Sea Cycle Route
Østersøruten - guidebog
The Baltic Sea Cycle Route: The Southern Fjord Loop
Fietsen op de Oostzee-fietsroute bij Sønderskov

Op de fiets dwars door de geschiedenis: Het herwonnen land

Sønderjylland is eeuwenlang de speelbal geweest van hertogen, koningen en naties. Na de oorlog van 1864 was het gebied 56 jaar lang een provincie van het Groot-Duitse Rijk, wat zijn sporen in de regio heeft nagelaten. Maar geschiedenis is veel meer dan oorlog en vrede, het gaat ook om unieke prehistorische vondsten, om kastelen en kerken met middeleeuwse fresco's, om zeevaart en een levendige handel.

Een regio vol smaaksensaties: Fusions-keuken van topklasse

De regionale keuken van Sønderjylland is een van de best bewaard gebleven keukens in Denemarken. Dat is met name te danken aan de periode dat het gebied Duits was. Er werd toen bijzonder veel waarde gehecht aan de Deense tradities en ingrediënten, terwijl de inspiratie uit de Duitse keuken met zijn worsten en rookvlees niet vermeden kon worden. De moderne Zuid-Jutse keuken is zodoende een geweldige fusion-keuken waarbij het beste van twee werelden verenigd wordt.

Paar met fietsen op de binnenplaats van het Kasteel van Sønderborg
Foto: Daniel Villadsen
Paar fietst op een zandweg op Aarø
Foto: James Cripps

Dwars door de natuur: Een landschap van contrasten

De natuur van Sønderjylland biedt enkele van de mooiste en meest contrastrijke landschappen van Denemarken vol sporen uit de ijstijd, met fjorden, een kronkelende kustlijn, diepe tunneldalen, uitgestrekte bossen en een grote natuurlijke rijkdom. Dat zorgt voor ideale leefomstandigheden voor allerlei planten en dieren, waarbij vele zeldzame soorten goed gedijen in het Zuid-Jutse landschap.

Om de opmerkelijke geschiedenis van Zuid-Jutland, de unieke gastronomie van de streek en de geweldige natuur van dichtbij mee te maken, zijn er een aantal lussen aan de Ostzeeroute toegevoegd. Iedere lus geeft de mogelijkheid om een omweg van de Østersøruten te nemen om zo te ontdekken wat Sønderjylland zo bijzonder maakt.

Belevenissen langs de Oostzeeroute

De Oostzeeroute biedt een breed scala aan spannende belevenissen onderweg. Overweeg daarom om een extra overnachting te nemen in een van de marktsteden, Haderslev, Aabenraa of Sønderborg. De steden zelf nodigen uit tot spannende activiteiten, maar een extra overnachting geeft je ook de mogelijkheid om wat kortere afstanden te fietsen, zodat er ook tijd is voor belevenissen op de fietstochten tussen de marktsteden.

Hieronder hebben we enkele van onze favorieten langs de Oostzeeroute verzameld. Dit zijn echter slechts enkele van de opties, dus kijk ook onder Activiteiten bovenaan de pagina om de activiteit te vinden die bij je past.

Veel meer Sønderjylland...

Par cykler i en af de gamle gader i Tønder
Fietsroutes in Sønderjylland
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch