Fietsers op de Westkustroute

Vestkystruten

Foto: Ulrik Pedersen

Met de Noordzee als richtsnoer loopt de fietsroute Vestkystruten ongehinderd en af en toe met vrijwel constante tegenwind door eeuwenoude natuur- en cultuurlandschappen. Een frisse zeelucht, ruimte om na te denken en mooie zonsondergangen gegarandeerd.

De route voert door kwelders, heide en duinen, langs fjorden, meren, een geopark, nationale parken en natuurgebieden, en langs brede, witte zandstranden. Overal zie je veel dieren: op het land, in het water en niet in de laatste plaats in de lucht. Ervaar zowel de oudste als zesde grootste stad van Denemarken, en allerlei kleine en grote vissersplaatsen en idyllische badplaatsen. Je komt niet alleen langs iconische bakens, hoge vuurtorens en historische landhuizen in de duinen, maar ook langs bekroonde attracties en bezienswaardigheden.

Par på cykel i Tøndermarsken
Foto: Niclas Jessen
Par med cykler ved Højer Mølle
Foto: Wasabi Film

De ‘Vestkystruten’ is het Deense deel van de internationale lange afstandsroute, de North Sea Cycle Route – Eurovelo 12, en wordt ook wel de West Coast route genoemd. 

Met Rudbøl als uitgangspunt begint je tocht over de Vestkystruten direct ten noorden van de Deens-Duitse grens die dwars door het dorp loopt. Je bevindt je hier in Nationaal Park Waddenzee, dat voorkomt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf Rudbøl voert de route door het weidse polderlandschap, voordat je met je fiets het dorp achter de dijk aandoet, het pittoreske Højer, dat als poort naar de polder dienst doet. De markante, 22 meter hoge molen Højer Mølle, verheft zich boven het vlakke land uit.

Vanuit Højer fiets je eerst een stuk over de dijk die het vlakke poldergebied beschermt tegen overstromingen en stormvloed. Daarna gaat de route over kleine landweggetjes en door verschillende dorpen, voordat je bij Vesterende Ballum het fietspad op draait dat daar langs de dijk loopt.

Als je Ballum Sluse gepasseerd bent, ga je door tot aan de dam naar Rømø. Hier kun je over de dam fietsen voor een bezoek aan Rømø, of je vervolgt de Vestkystruten een stukje landinwaarts. Bij Rejsby loopt de route weer helemaal over het fietspad langs de dijk. Daarna rijd je voorbij het bezoekerscentrum Vadehavscentret en verder naar Vester Vedsted en Ribe.

Meer informatie...

Koop de fietsgids: Vestkystruten
Par cykler i en af de gamle gader i Tønder
On your bike in Tøndermarsken - 2 Nights
Par cykler i en af de gamle gader i Tønder

Activiteiten langs de Vestkystruten

Een fietstocht over de Vestkystruten vanaf de Deens-Duitse grens naar het noorden van Denemarken voert je door een uniek landschap dat je nergens anders in Denemarken vindt. Langs de route, en in de directe omgeving van de route, vind de een breed scala aan spannende belevenissen die je uitnodigen voor een pauze en misschien zelfs een extra overnachting. Wil je je fietstocht combineren met een wandeltocht? Dan raden we je aan om je fietsschoenen om te ruilen voor je wandelschoenen en een wandeling te maken op de Marskstien. Het pad is 54 km. maar er zijn verschillende lussen van 4 - 15 km.

We hebben hieronder enkele van onze favoriete activiteiten verzameld, maar dit is slechts een deel van wat je kunt beleven. Kijk voor meer inspiratie naar het artikel over het Nationaal Park Waddenzee.
 

Veel meer Sønderjylland...

Paar met fietsen op de binnenplaats van het Kasteel van Sønderborg
Sønderjylland op de fiets
Kvinde med cykel kigger på Okseøerne i Flensborg Fjord
Fietsen op de Oostzeeroute N8
Luftfoto over Vadehavet
Werelderfgoed Waddenzee
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Paar fietst op een zandweg op Aarø
Samen actief
Sønderjysk Kaffebord på Havnbjerg Mølle
Proef de smaak van Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch