Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun

De Eerste Wereldoorlog in Sønderjylland

Foto: Historisk Arkiv Haderslev

In het algemeen maakt de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918 in Denemarken niet echt onderdeel uit van het gemeenschappelijke bewustzijn. We namen niet deel aan de oorlog en slechts een paar Denen waren actief betrokken bij de oorlogshandelingen.

We namen niet deel aan de oorlog en slechts een paar Denen waren actief betrokken bij de oorlogshandelingen.

In Sønderjylland was dat anders. Dit gebied maakte ooit deel uit van het Duitse keizerrijk. Hier was de oorlog niet ver weg en er waren geen families die er niet door geraakt werden. Naar schatting waren 35.000 inwoners van Sønderjylland in dienst in het Duitse leger en 6.000 van hen keerden nooit terug. Het waren zware jaren, ook nadat Sønderjylland na de oorlog in 1920 met Denemarken werd herenigd.

De oorlog staat vooral bekend om de bloedige veldslagen in Frankrijk en België met lange loopgraven, driedekkervliegtuigen en vreselijke gifgasaanvallen. Maar de oorlog liet ook zijn sporen na in Sønderjylland die nog steeds te zien zijn.

Ieder kerkhof heeft hier een monument voor de gevallenen uit de gemeente. Verder zijn bij Løgumkloster en bij Arrild speciale begraafplaatsen voor de vele krijgsgevangenen die omgekomen zijn in de werkkampen in de regio.

Even buiten Tønder hadden de Duitsers een basis voor zeppelins gebouwd, die werden gebruikt voor het bombarderen van de Engelsen. Die basis werd in juli 1918 op zijn beurt door de Engelsen gebombardeerd. Dat was toen het eerste succesvolle bombardement met vliegtuigen die opstegen van vliegdekschepen.

Dicht op de toenmalige grens met Denemarken, tussen Skærbæk en Haderslev, bouwden de Duitsers een verdedigingswerk van bunkers dat er nog altijd staat. Geïnteresseerden kunnen hier de zogenaamde Sicherungsstellung Nord ontdekken.

 

Veel meer Sønderjylland...

Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
To vægtere på Vægterpladsen i Aabenraa
De wachters van Aabenraa en Haderslev
Historiecenter Dybbøl Banke - engelsk
Historisch centrum Dybbøl Banke
Kaskelothval på Nationalmuseets Kommandørgård på Rømø
Woeste baren, schepen en walvisvaart – De maritieme geschiedenis van Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch