VisitSønderjylland
Zuid-Jutse koffietafel

Zuid-Deense koffietafel

De Zuid-Deense koffietafel, op zijn Deens 'Sønderjysk Kaffebord', is een instituut met wortels in de Deense nationale strijd.

Koop hier je tickets voor het Sønderjysk Kaffebord

Het gebak ziet er indrukwekkend uit zoals het uitgestald is op de lange tafel. Je vindt er alles van boomstammetjes, Deense krakelingen en cake tot slagroomtaart, koekjes en vlaaien. Werkelijk een overdadig aanbod! 

Welkom aan het 'Sønderjysk Kaffebord' die zich ontwikkeld heeft tot iets van een instituut in dit deel van Denemarken. De naam koffietafel is misschien een beetje misleidend aangezien het beeld voornamelijk door gebak bepaald wordt en niet door koffie.

Wat weinig mensen weten is dat er achter deze lekkere traditie een veel serieuzer verhaal schuilgaat, met wortels in de Deense nationale strijd in Sønderjylland. Na de oorlog van 1864 kwam Sønderjylland onder Duits bewind, iets waar veel Deensgezinde 'Sønderjyder' het helemaal niet mee eens waren. Ze kwamen daarom bijeen in buurthuizen om vergaderingen te houden en Deense liederen te zingen, ook al was dat laatste verboden.

Zuid-Jutse koffietafel

De Duitse autoriteiten wilden echter geen drankvergunning aan de buurthuizen verlenen, waardoor het niet mogelijk was om de vergaderingen af te sluiten met de traditionele koffie met borrel.

In plaats daarvan begonnen de Denen samen te komen rond de koffietafel. Daarvoor was geen drankvergunning nodig en de Duitsers konden niet verhinderen dat de Deensgezinden aan de goed gedekte tafel kwamen om te praten en te zingen.

Zuid-Jutse koffietafel

Omdat het in de buurthuizen niet mogelijk was om taarten te bakken voor zoveel mensen, namen de deelnemers zelf wat mee. Hier komt de traditie vandaan om zo veel verschillende soorten gebak op tafel te hebben.

Er ontstond al snel een wedstrijd tussen de huisvrouwen om de lekkerste taart mee te nemen, vandaar dat het 'Sønderjysk Kaffebord' staat voor hoge kwaliteit. 

Veel meer Sønderjylland...

Zuid-Jutse slagerstradities
Butcher traditions from Sønderjylland - Als Pølser
Velsmagende Vadehav
Oesters in de Waddenzee