Fietsers bij Slotsmøllen bij Kasteel Brundlund

Flensburg Fjord Route

Foto: Destination Sønderjylland

De Flensburg Fjord Route is een internationale fietsroute die de Deense en Duitse marktsteden Sønderborg, Aabenraa, Flensburg en Glücksburg verbindt.

GPX-bestand van de route downloaden

De fietsgids Flensburg Fjord Route downloaden

 

Hoogtepunten op de route:

Mis de mooie kasteeltuinen langs de route niet, neem de kinderen mee naar belevenispark Universe Science Park, Historisch Centrum Dybbøl Banke of Brundlund Slot.

In de handelssteden langs de route nodigen de mooie ‘formidlingshaver’-tuinen je uit om even te pauzeren. 

Aabenraa: Hier vind je een trap met wilde, inheemse planten bij het historische Genforeningspark bij Folkehjem Aabenraa.
Gråsten: Een tuin aan de haven met uitzicht over de fjord en focus op biodiversiteit en upcycling. 
Flensburg: Een U-vormig ponton omringd door bloeiende eilandjes in de haven en een amfitheater op het land.

Book online...

Bikeguide for the Flensburg Fjord Route
Flensburg Fjord Route guidebog
Visit 5 castles in Sønderjylland in 5 days
Paar met fietsen op de binnenplaats van het Kasteel van Sønderborg

De Flensburg Fjord Route is een grensoverschrijdende fietsroute die ideaal is als je het landschap wilt ervaren rond de Flensburg Fjord met de steden Glücksburg, Gråsten, Aabenraa, Sønderborg, Augustenborg, Nordborg en natuurlijk Flensburg. De fietsroute heeft van alles te bieden: kastelen, tuinen vol bloemen, mooie natuur, maritieme activiteiten en niet in de laatste plaats vriendelijke en gastvrije mensen. Dit alles en nog veel meer kun je van dichtbij meemaken op de 307 kilometer lange fietsroute.

De fietsroute loopt door het oostelijke grensgebied waar je allerlei mogelijkheden hebt om de natuur en geschiedenis van de grensregio te verkennen. De route loopt door de belangrijkste steden, gezellige dorpen, door open landschap, over heuvelruggen, door het bos en langs fjorden met mooie kusten.

De route is verdeeld in zes etappes, zodat je de route gemakkelijk kunt inkorten of uitbreiden om te zien en te ontdekken wat je wilt. Als je de tocht met kinderen doet, zijn er onderweg ook veel plekken waar jullie je kunnen vermaken met leuke, leerrijke activiteiten. 

Als je de volledige 307 km aflegt, rijd je onder andere langs de kust van de Aabenraa Fjord, de Alssund en de Flensburg Fjord. Onderweg passeer je de routes Oostzeerooute en Hærvejen in Denemarken en de Ochsenweg en Ostseeküsten Radweg in Duitsland. Als je wilt, kun je de route dus gemakkelijk langer maken of onderweg even een omweg maken.

Elke etappe biedt zijn eigen ervaringen: Ga op in een wereld vol bloemen, wilde natuur en kom dicht bij de geschiedenis die de grensregio gevormd heeft tot wat die nu is.

Paar met fietsen op de binnenplaats van het Kasteel van Sønderborg
Foto: Daniel Villadsen
Fietsend gezin op een lange, rechte landweg op Kær Halvø
Foto: James Cripps
Familie med cykler ved Dybbøl Mølle
Foto: Destination Sønderjylland
Paar fietst op een zandweg op Aarø
Foto: James Cripps

Praktische informatie:

Veruit het grootste deel van de fietsroute gaat over asfaltwegen en fietspaden, maar er kan ook sprake zijn van een andere ondergrond. Zo fiets je in de bossen Nørreskoven en Kollund Skov over onverharde wegen.

Over het algemeen is de Flensburg Fjord Route een zeer complete route met afwisseling in het terrein en landschap. Vooral het oostelijk deel van de route trakteert je op een heuvelachtig landschap met onderweg een paar keer flink klimmen, terwijl de route van Padborg naar Aabenraa over vlak terrein gaat met slecht een paar klimmetjes.

Routesuggesties:

Ontbreekt het je aan inspiratie en wil je suggesties voor hoe je jouw tocht langs de Flensburg Fjord Route kunt samenstellen? Bijvoorbeeld welke ervaringen perfect zijn voor als je graag opgaat in een wereld vol bloemen en mooi aangelegde tuinen. Of ervaringen voor iedereen die de spannende geschiedenis van het grensgebied wil verkennen of die zich wil verdiepen in alle kunst en cultuur die langs de route te vinden is. Als je je kinderen bij je hebt, krijg je tips voor plekken die het bezoeken waard zijn voor het hele gezin, waar zowel kinderen als volwassenen kunnen spelen en leren.

 

Hieronder vind je de verschillende pakketsuggesties:

Bloemen en tuinen

Geschiedenis van het grensgebied

Kunst en cultuur

Gezinnen met kinderen

 

Family with bikes at the harbour front in Sønderborg

Foto:Destination Sønderjylland

De route is ontstaan als onderdeel van het Interreg 5A-project "Blumen bauen Brücken – Blomster bygger broer. Eine grenzüberschreitende Gartenschau". Het doel van het project is om gezamenlijk bestaande activiteiten en nieuwe ervaringen te promoten aan beide kanten van de grens. Om zo meer zichtbaarheid te geven aan de regio als één bestemming door elementen te combineren van het Duitse Gartenschau-Konzept en het Deense concept voor actief toerisme. Ga voor meer informatie over het project naar BBBprojekt.eu.

BBB og Interreg logo

Foto:Destination Sønderjylland

Veel meer Sønderjylland...

Kvinde med cykel kigger på Okseøerne i Flensborg Fjord
Fietsen op de Oostzeeroute N8
Familie på cykel holder pause ved en Bike Friend
Bike Friends in Sønderjylland
Paar met fietsen op de binnenplaats van het Kasteel van Sønderborg
Sønderjylland op de fiets
Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch