Paar fietst op een zandweg op Aarø

Sønderjylland van kust tot kust

Foto: James Cripps

De drie fietsroutes, die tezamen Sønderjylland van kust tot kust vormen, verbinden de glooiende oostkust van Zuid-Jutland met het vlakke, weidse kleilandschap aan de westkust. Onderweg kom je langs allerlei leuke en interessante attracties en bezienswaardigheden.

236 kilometer door het mooie Sønderjylland

Er is geen betere manier om het gevarieerde landschap van Sønderjylland te ervaren dan per fiets. Het vlakke, open kleilandschap van de westkust strekt zich uit zover het oog reikt, slechts onderbroken door dijken en gemalen die hun eigen verhalen vertellen over het fantastische cultuurlandschap. 

Langs de oostkust doorsnijden diepe fjorden het land en vormen het kader voor levendig vaarverkeer. Het is een landschap van glooiende heuvels bedekt met beukenbossen die op verschillende plaatsten tot aan het strand reiken. 

Sønderjylland van kust tot kust bestaat uit drie fietsroutes – de Ronde van Sønderjylland, de Oostelijke lus en de Westelijke lus. 

Pärchen fährt Fahrrad am Yachthafen von Kalvø
Foto: James Cripps
Par med cykler ved Højer Mølle
Foto: Wasabi Film

De Ronde van Sønderjylland is 236 km lang. De route is verdeeld in vier etappes, van 50 – 73 km lang. De Westelijke lus strekt zich uit over 154 km en de Oostelijke lus over 142 km. 

Alle drie routes zijn rondritten, zodat je overal op de route kunt beginnen en eindigen. Elke route heeft zijn eigen karakter en onderweg zijn er opties voor eten en drinken, accommodatie, shoppen en activiteiten. 

Denemarken is een relatief vlak land, en de drie fietsroutes kunnen daarom door vrijwel iedereen worden gefietst. De routes zijn veilig en vertrouwd. Maar liefst 87 % van de routes loopt op wat wordt gedefinieerd als ‘veilige route’ en 83 % van de route loopt over asfalt.

De routes van Sønderjylland tot kust tot kust zijn onderweg niet aangegeven met bordjes, maar met behulp van de detailkaarten in de handige fietsgids kun je je weg goed vinden. 

Koop hier je Nederlandstalige gids online.

Je kunt ook de gpx bestanden voor de routes downloaden:

Sønderjylland van kust naar kust - De Ronde van Sønderjylland
Sønderjylland van kust naar kust- Oostelijke lus
Sønderjylland van kust naar kust– Westelijke lus

Book online...

From tent to tent - for adults - 7 nights
Par drikker vin udenfor MOJN telt på Lærkelunden Camping
From tent to tent - for families with children - 6 nights
Kinderen voetballen voor een MOJN-tent op Lærkelunden Camping
Familie i klitterne ved Vadehavet
Foto: Niclas Jessen
Fietsend gezin op een lange, rechte landweg op Kær Halvø
Foto: James Cripps

Bike Friends

In Sønderjylland zijn we erg blij met onze fietsende gasten.  Daarom hebben we Bike Friends ontwikkeld, een hostingprogramma in Sønderjylland, waar je als fietsgast in onze omgeving een aantal diensten krijgt.

Wat kan je met Bike Friends?

De Bike Friends van Sønderjylland zijn allemaal uitgerust om fietsende gasten te verwelkomen. Niet alle Bike Friends bieden dezelfde diensten aan, maar als je op de afzonderlijke plaatsen op de onderstaande kaart klikt, kun je meer lezen over wat de afzonderlijke plaatsen aanbieden.

Bike Stations

Moet je fiets gerepareerd worden terwijl je op reis bent in Sønderjylland? Gaat het om kleine reparaties die je zelf aankunt, dan zijn er op meerdere plekken zogenaamde "Bike Stations" ingericht, waar je gereedschap vindt en de mogelijkheid hebt om je fiets op een comfortabele werkhoogte op te hangen.

Veel meer Sønderjylland...

Paar met fietsen op de binnenplaats van het Kasteel van Sønderborg
Sønderjylland op de fiets
Kvinde med cykel kigger på Okseøerne i Flensborg Fjord
Fietsen op de Oostzeeroute N8
Fietsers op de Westkustroute
Vestkystruten
Fietsers bij Slotsmøllen bij Kasteel Brundlund
Flensburg Fjord Route

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch