Barsø - boot op het strand, met de veerboot op de achtergrond

Barsø - Natuurlijke parel op weg naar de ecologische hemel

Foto: Destination Sønderjylland

Op het eilandje Barsø heersen rust, vrije natuur en goede vismogelijkheden. En de landbouwgebieden van het eiland zijn op weg om 100 procent biologisch te worden.

Als je echt helemaal tot rust wilt komen en alleen maar frisse lucht wilt inademen, wilt luisteren naar de vogels en één wilt worden met het zacht golvende water, is het eilandje Barsø dé plek om heen te gaan. Barsø is een klein eiland in de Kleine Belt ten noordoosten van het schiereiland Løjt, waar de natuur altijd dichtbij is en waar je kunt genieten van volledige stilte.

En juist die band met de natuur is waar het leven om draait voor de ruim twintig vaste bewoners van Barsø. Dat geldt ook voor de landbouw op het eiland, waar ze bezig zijn met de omslag naar 100 procent biologische landbouw. Dat betekent dat het eiland zich over een paar jaar al één van de weinige volledig biologische eilanden van Denemarken kan noemen.

Het is de veeteelt die de spil vormt voor de toekomstige biologische landbouw op het eiland. Melkkoeien gaan melk leveren voor een exclusief product van Arla Unika en vleeskoeien gaan helpen de idyllische kuststrook van het eiland kort te houden zodat er geen struiken en bomen gaan groeien.
 

Foto:Eva Bakkeskov

Het is echter niet alleen het land van Barsø dat de zintuigen prikkelt. De wateren rond het eiland zijn uitstekende viswateren, en veel mensen komen dan ook naar het eiland om te vissen. Je hoeft hier alleen maar je hengel tevoorschijn te halen, aas aan de haak te doen en te genieten van het bijzondere gevoel om te vissen op een plek met zo’n hoge hemel. En als je geluk hebt, sla je je avondeten aan de haak.

Het is gelukkig gemakkelijk om op Barsø te komen, de overtocht duurt maar 15 minuten. De veerboot vertrekt van Barsø Landing in het noorden van Løjt, waar verschillende afvaarten per dag het eiland goed toegankelijk maken en het bovendien gemakkelijk is om weer thuis te komen. Wanneer je graag een paar dagen wilt ontspannen en van de rust wilt genieten, kun je ook op het eiland overnachten. Zowel een bed and breakfast als een aantal vakantiewoningen maken een korte vakantie mogelijk. En voor als je een feest wilt geven of met een grotere groep wilt komen, dan biedt de scoutingorganisatie Sct. Georgsgilderne een hut met slaapzaal voor ongeveer 30 slapers.

Veel meer Sønderjylland...

Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Luftfoto over Vadehavet
Werelderfgoed Waddenzee

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch