Ungt par vandrer i Haderslev gamle bydel

Deense hygge in de historische stadjes

Foto: VisitHaderslev

Oude stadskernen, middeleeuwse kerken en kastelen, smalle straatjes met kinderkopjes, gekleurde vakwerkhuisjes en gezellige winkelstraten. Lees mee wat er allemaal te zien en te doen is in de leukste steden en dorpen van Sønderjylland.

De regio heeft vier koopmanssteden, Sønderborg, Aabenraa, Haderslev en Tønder. Elke stad heeft zijn eigen unieke sfeer, een oude stadskern met smalle straatjes, gekleurde huisjes met stokrozen ervoor, antiekwinkeltjes en kunstgalerijen, gezellige caféetjes en terrasjes en winkelstraten waar de bekende winkels worden afgewisseld met leuke boetiekjes.

Sønderborg

De grootste stad van Zuid-Jutland is Sønderborg. Het ligt op het eiland Als, dat met twee bruggen met het vaste land verbonden is. Het is een metropool in miniformaat met universiteit, science park, concertzaal, topmodern hotel, en Borgen Shopping, een winkelcentrum midden in de stad. Sønderborg combineert oud en nieuw op een fantastische manier. De gekleurde vissershuisjes en het pakhuis aan de haven, de oude militaire academie in Jugendstil, de gezellige promenade langs de haven en het eeuwenoude kasteel vloeien samen met moderne gebouwen uit de 21e eeuw.

Geniet van de gezellige atmosfeer op een van de terrasjes aan de haven, ga lekker shoppen in de het winkelcentrum en in de winkelstraat of bezoek het museum in het kasteel. Hier is voor elk wat wils.

Haderslev

De noordelijkste koopmansstad van de regio is de Domstad Haderslev. Het wordt ook wel het Wittenberg van het Noorden genoemd, omdat de stad als eerste Deense stad protestant werd. In de oude binnenstad vind je tal van mooie gerenoveerde huizen uit de 16e eeuw. In 1995 kreeg Haderslev de Europa Nostra Award voor het bewaren en renoveren van de oude huizen in de wijken rond de Dom. De stad huist o.a. het Archeologisch museum voor Sønderjylland, met tentoonstellingen van vondsten en de geschiedenis van Haderslev en Sønderjylland. Op het buiten terrein ligt een openlucht museum.

Tønder

In het zuidenwesten van Sønderjylland ligt Tønder, dat tot aan de oorlog van 1864 de grootste haven van Denemarken en Noord-Europa was. In de 17e en 18e eeuw speelde tevens de productie van kant een grote rol in de rijkdom van de stad. De stad heeft een middeleeuwse stadskern, met gevelhuizen met lange smalle tuinen erachter. Tønder was de geboortestad van de beroemde meubelmaker Hans J. Wegner. In de oude watertoren, die deel is van het museum complex van de stad, is een tentoonstelling met 34 stoelen die Wegner voor zijn dood zelf doneerde aan het museum. Het stadje heeft een gezellig winkelcentrum, met cafeetjes en leuke winkeltjes. Tijdens het internationale Folk festival, Tønderfestival, veranderd de stad in één grote muziekscene.

Aabenraa

De maritime stad Aabenraa ligt aan de voet van het Aabenraa Fjord. De rijkdom van de stad stamt uit de 17e en 18e eeuw toen Aabenraa beroemd was voor zijn scheepvaart en scheepsbouw. De oude wijken van de stad liggen rond de kerk en van de haven naar het kasteel. Aan de smalle straatjes met kasseien staan de gekleurde gevelhuizen zij aan zij. Achter de kerk ligt het pleintje ‘Vægterpladsen’, waar de huizen van de nachtwachters liggen. De oude huisjes hangen scheef tegen elkaar aan. Je kunt de verhalen van de stad horen tijdens een avondwandeling met de nachtwacht. Aabenraa heeft de langste winkelstraat van Sønderjylland, en op de pleintjes zijn gezellige caféetjes waar je van de Deense ‘hygge’ sfeer kunt genieten.

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch