Racerbil til Rømø Motor Festival

Rømø Motor Festival 18-20 augustus

Foto: Rømø Motor Festival

Ieder jaar trekt Rømø Motor Festival duizenden deelnemers en toeschouwers wanneer er vol gas wordt gegeven op het strand van Lakolk.

Het geruis van de golven van de Noordzee wordt even overstemd door luid gebrul wanneer de deelnemers de gashendels vol inknijpen en plankgas geven, en ze met hun voertuigen over het strand denderen. Veruit de meeste deelnemers en een groot deel van het publiek zijn gekleed in kleding uit vervolgen decennia, en het is net of je terug in de tijd bent gegaan.

Deze ongebruikelijke setting op een nazomerdag op Lakolk Strand op Rømø is het Rømø Motor Festival. Het werd voor het eerst gehouden in 2016 en is sindsdien een terugkerend fenomeen dat ieder jaar eind augustus wordt georganiseerd.

Hier strijden coureurs met vintage-raceauto’s en -motorfietsen van vóór 1947 op een 202 meter lange baan op het stevige zand van Lakolk, een van de breedste stranden van Europa. De voertuigen racen twee tegen twee en de regels zijn vrij eenvoudig: wie het eerste over de streep is, wint. 

Het motorfestival is een eerbetoon aan de historische races op het strand van het naastgelegen eiland Fanø die tussen 1919 en 1924 gehouden werden. Er wordt veel belang gehecht aan het historische aspect, vandaar dat alle deelnemers en vrijwilligers kleding dragen die passen bij het bouwjaar van hun voertuig. Het publiek wordt ook aangemoedigd om mee te doen aan deze historische dresscode.
 

Motorcykel til Rømø Motor Festival

Foto:Rømø Motor Festival

Het Rømø Motor Festival is sinds de start in 2016 steeds gegroeid. Die eerste editie deden 60 voertuigen mee, terwijl dat aantal in 2019 gestegen was tot 115 uit dertien verschillende landen. Het aantal toeschouwers is ook gestaag toegenomen, en het afgelopen jaar waren meer dan 30.000 mensen getuige van de strandrace op Rømø.

Het festival begint al op vrijdag in Skærbæk op het vasteland van Jutland. In het 'Skærbækcentret' vindt de technische inspectie plaats van de deelnemende voertuigen plaats. Ook het festival-racekamp ligt daar.

Hier kunnen belangstellenden de prachtige oude raceauto’s en motorfietsen van dichtbij bewonderen, en het evenement heeft zich in Skærbæk ontwikkeld tot een volksfeest.
 

Meget mere Sønderjylland...

Blokarts op het brede zandstrand van Rømø
Waaghalzen op Sønderstrand, Rømø
Biler på Lakolk strand på Rømø
Het Deense Waddeneiland Rømø
Marsk Tower på Marsk Camp
Marsk Camp · Marsk Tower · Restaurant Marsk
Luftfoto over Vadehavet
Werelderfgoed Waddenzee

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch