Rider at tilting-at-the-ring competition in Sønderborg

Ringrijden is een feest in Sønderjylland

Foto: Colourbox

Deze traditie, die teruggaat tot de middeleeuwen, is nog steeds populair in Sønderjylland.

De concentratie straalt van het gezicht van de oudere man terwijl hij op zijn paard rijdt met de lans vooruit. Voor hem hangt een ring en met evenveel ervaring als accutaresse lukt het hem om de ring aan de punt van zijn lans te rijgen.

We zijn in de stad Sønderborg op Als vanwege het ringrijden. Ringrijden is een van de handelsmerken van Sønderjylland en iedere zomer worden in de hele streek ringrijderfeesten gehouden.

De geschiedenis van het ringrijden gaat terug tot de middeleeuwen toen gevechten op leven en dood tussen twee mannen met lansen vervangen werden door de wat vreedzamere oefenvariant. Hier in Denemarken was koning Christiaan IV een groot liefhebber van het ringrijden.

Tegenwoordig proberen de deelnemers aan het ringrijden het beste te zijn in het galopperen over een baan om de punt van een lans door ringen te steken die steeds kleiner worden naarmate de wedstrijd vordert.

Ringrijden is vooral populair in het oosten van Sønderjylland, waar in veel plaatsen wedstrijden georganiseerd worden. Ze hebben vaak het karakter van een dorpsfeest waar overdag gestreden wordt en 's avonds gefeest wordt in de bier tent. Op de feesten zijn de zogenaamde ringrijdersworsten erg populair en ieder jaar strijden de slagers uit de streek om de beste worst te maken.

Optocht in verband met het ringrijden in Aabenraa
Foto: Dan Colmorn
Wedstrijd ringrijden in Aabenraa
Foto: Dan Colmorn

Het grootste ringrijdersfeest wordt ieder jaar in juli gehouden in Sønderborg. Naast de wedstrijden zelf wordt er nog veel meer vermaak georganiseerd. Het indrukwekkendst is de grote optocht door de straten van de stad. Hieraan doen zo'n 500 paarden en ruiters mee.

Op de historische ringrijdersbaan voor Sønderborg Slot zijn er in de zomer bovendien iedere dinsdag demonstraties van ringrijden die je gratis kunt bijwonen.

In Sønderborgs Ringridermuseum kun je alles over ringrijden te weten komen. Het ligt aan de Kirkegade in een van de oudste huizen van de stad.

Veel meer Sønderjylland...

Historiecenter Dybbøl Banke - engelsk
Historisch centrum Dybbøl Banke
Stoelen van Hans Wegner in de watertoren van Tønder
Museum Sønderjylland
Sønderjyske soldater i skyttegraven under 1. Verdenskrig - måske Verdun
De Eerste Wereldoorlog in Sønderjylland
Pigtråd ved Frøslevlejren
De Tweede Wereldoorlog in Sønderjylland
To vægtere på Vægterpladsen i Aabenraa
De wachters van Aabenraa en Haderslev
Haderslev Cathedral
Haderslev Cathedral

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch