Wegner udstilling i Vandtårnet i Tønder

Meubelklassiekers in de watertoren

Foto: Museum Sønderjylland

In de oude watertoren van Tønder kun je een tentoonstelling zien met werk van een van de grootste meubelontwerpers van Denemarken.

Onderweg naar Tønder zie je al van grote afstand een ronde toren uitsteken boven de overige gebouwen van de stad. Dat is de oude watertoren van de stad, maar tegenwoordig is er iets anders te vinden dan drinkwater.

Namelijk Deens meubeldesign van de hoogste internationale klasse. Verdeeld over de acht etages van de watertoren vind je 36 stoelen die gemaakt zijn door de beroemde Deense meubelontwerper Hans J. Wegner. Hij heeft de stoelen zelf aan het museum gedoneerd en noemde ze de 36 beste van de meer dan 500 verschillende stoelen die hij in zijn lange carrière ontworpen heeft.

De 36 werken van Wegner vormen een permanente tentoonstelling in de voormalige watertoren die deel uitmaakt van het museumcomplex Kulturhistorie Tønder. De aanleiding dat Hans J. Wegner zijn selectie stoelen aan Tønder doneerde is dat hij in Tønder geboren en getogen is, hij verhuisde pas op 21-jarige leeftijd naar Kopenhagen. Op zijn oude dag wilde hij iets teruggeven aan de stad waar zijn talent geboren is en waar hij zijn opleiding tot meubelmaker genoten heeft.

Hans J. Wegner

Foto:Museum Sønderjylland

Wegner overleed in 2007 op 92-jarige leeftijd toen zijn naam al gevestigd was als een van de meest toonaangevende meubelontwerpers ter wereld. Hij wordt gezien als een van de pioniers en grondleggers van het Deense modernisme binnen het meubeldesign. Hij was een drijvende kracht achter het concept dat bekend geworden is als "Danish Modern" en dat bijgedragen heeft aan de veranderde manier waarop meubels bekeken werden in de jaren 50 en 60. 

Zuiver technisch stond Wegner in zijn stoelen bekend om zijn grote begrip van hout en om perfecte verbindingen te verenigen met prachtige vormen. Hij kreeg dan ook de bijnaam "meester van de stoel".

Enkele van de bekendste werken van Wegner zijn de ronde stoel, de Chinese stoel, de Y-stoel en de pauwenstoel. De ronde stoel is beroemd geworden toen hij in 1960 gebruikt werd tijdens een televisiedebat in de VS tussen John F. Kennedy en Richard Nixon, waarmee het Deense meubelontwerp wereldwijd op de kaart is gezet.

Naast de beroemdste stoelen van Wegner kun je vanaf de top van de oude watertoren ook genieten van een schitterend uitzicht over Tønder en Tøndermarsken.

Veel meer Sønderjylland...

Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
Rider at tilting-at-the-ring competition in Sønderborg
Ringrijden is een feest in Sønderjylland
Musik og publikum til Tønder Festival
Tønder Festival

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch