Marathon voor iedereen

In juni nemen duizenden hardlopers de straten van Aabenraa in voor de jaarlijkse Bjergmarathon, waarbij iedere moeilijkheidsgraad zo zijn uitdagingen kent.

Denemarken heeft geen bergen, maar in juni voelt dat toch een beetje zo. Dan staat het zweet op de voorhoofden en is er kans op spierpijn en vrolijke gezichten wanneer duizenden hardlopers deelnemen aan de jaarlijkse Bjergmarathon in Aabenraa.

Aabenraa Bjergmarathon heeft zijn naam te danken aan het feit dat Aabenraa in een dal ligt, omgeven door heuvels. Het parcours is stervormig, waarbij de deelnemers een heuvel op en af lopen, voordat ze het centrum weer doorkruisen om vervolgens een nieuwe helling op te gaan. En afhankelijk van de gekozen afstand, voelt het op den duur haast alsof je in de bergen loopt.

De sfeer bij de wedstrijd is goed, met zowel lokale deelnemers als bezoekers die zich wagen aan de lange marathonroute of een van de kortere afstanden. En omdat de wedstrijd stervormig is, komen de renners meerdere keren door het centrum waar de toeschouwers staan, voor gejuich, aanmoedigingen en een goede stemming.

Aabenraa Bjergmarathon zou oorspronkelijk slechts één keer gehouden worden in verband met de millenniumwisseling. Het was echter een groot succes, waardoor de wedstrijd een traditie is geworden en nu al voor de 18e keer gehouden wordt. Ook dit jaar zal het weer een dijk van een wedstrijd worden, met goede omstandigheden voor deelnemers en publiek, met lachende vrijwilligers, grote schermen en allerlei activiteiten voor groot en klein.

Het is echt een ervaring om de Bjergmarathon te lopen, niet alleen voor mij als inwoner van Aabenraa, maar ook voor alle renners van buiten de stad. Je wordt ontzettend aangemoedigd door het publiek, en het is echt uniek dat de wedstrijd zo groots aanvoelt, ook al wordt hij gehouden in een stadje als Aabenraa. Ik denk echt dat het veel mensen aanspreekt dat er zo veel toeschouwers bij de wedstrijd zijn - Lone Nicolaisen, winnaar van de Bjergmarathon in 2007 en 2015.

Veel meer Sønderjylland...

Vandrere på Camino Haderslev Næs
Wandelen in Sønderjylland
Par cykler i en af de gamle gader i Tønder
Fietsroutes in Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch