Udsigt fra Knivsbjerg

Op Knivsberg weerklinkt nog steeds de echo van het verleden

Foto: Deutsches Archiv Nordschleswig

Al drie eeuwen speelt de Knivsberg-heuvel een sleutelrol voor de Duitse minderheid in Sønderjylland. Tegenwoordig is de plaats een hoorn des overvloeds van activiteiten.

Op het eerste gezicht lijkt het op een heuvel zoals verschillende andere. Maar onder de oppervlakte schuilt zowel een dramatische geschiedenis als eindeloze activiteitenmogelijkheden.

Het hoogste punt van Sønderjylland, Knivsberg, biedt zo de omgeving voor onder andere een theaterzaal, overnachtingsruimtes, vergaderzalen, een barbecueplaats, een visvijver en een wandelpad. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Drie eeuwen lang heeft Knivsberg vooral gediend als het centrum van de Duitse minderheid in Sønderjylland.

Vanaf de eerste helft van de jaren 1800 waren volksfeesten in de open lucht vaak het decor voor nationale uitingen in Sønderjylland. Een behoefte en een trend die in de loop der jaren alleen maar is toegenomen, omdat Sønderjylland verschillende keren van eigenaar is veranderd. Na de oorlog in 1864 kwam het Sønderjylland dat we vandaag kennen in
Duitse handen, en het gebied werd teruggegeven aan Denemarken bij de hereniging na de Eerste Wereldoorlog in 1920.

Telte til sommerfest på Knivsberg
Foto: Deutsches Archiv Nordschleswig
Sommerfest på Kvisberg - oversigt over pladsen
Foto: Deutsches Archiv Nordschleswig

Van dramatische geschiedenis tot hedendaagse idylle

'*Het eerste geregistreerde volksfeest op Knivsberg vond plaats op 15 juli 1894. In 1901 werd een 46-47 meter hoog gedenkteken opgericht voor de pruisische oud-kanselier Otto von Bismarck. In 1945, direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het monument met de naam Knivsberg-toren opgeblazen door Deense verzetsstrijders. Het dramatische  verhaal blijft in Knivsberg, maar is moeilijk te bemerken bij een bezoek aan de plaats vandaag. Het wordt gerund door DJN, de organisatie van de Duitse minderheid voor jeugd- en sportwerk in Noord-Sleeswijk. De vereniging biedt zowel culturele, muzikale als creatieve activiteiten op Knivsberg, net zoals het gebied nog steeds het decor vormt voor het Knivsbergfeest, dat een belangrijke dag is voor de Duitse minderheid.

Ook bezoeken veel toeristen de plaats om deel te nemen aan rondleidingen en activiteiten, een shelter of een kampvuur hut te huren, te genieten van het spectaculaire uitzicht op de Oostzee of de kinderen te laten stoeien op de bijbehorende kabel- en klimbanen. De plaats heeft zelfs een insectenhotel en biedt leerstof over de vele vogels in het gebied, vissen en insecten. Tegenwoordig is Knivsberg voor iedereen.

Veel meer Aabenraa...

Kasteel Brundlund, gezien vanaf het meer
Kunst in het kasteel
Oversigtsbillede i Frøslevlejren i Sønderjylland
Het kamp Frøslevlejren
Shelter på St. Okseø
De eilanden Okseøerne
Barsø - boot op het strand, met de veerboot op de achtergrond
Barsø - Natuurlijke parel op weg naar de ecologische hemel

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch