Kunst in het kasteel

Foto: VisitAabenraa

In Brundlund Slot in Aabenraa ligt de focus op kunst gemaakt door kunstenaars uit Sønderjylland.

Als je op je reis naar Sønderjylland Aabenraa aandoet, ligt op slechts een paar minuten lopen van de centrale winkelstraat een unieke mogelijkheid om kunst te zien in een mooie oude omgeving.

Het gaat om Brundlund Slot, het kleinste kasteel van Denemarken, maar zeker niet het saaiste. Integendeel. Hier vind je namelijk wisselende tentoonstellingen met aandacht voor kunstenaars die in Zuid-Jutland geboren of opgegroeid zijn. 

De kunstverzameling van Museum Brundlund Slot bestaat uit duizenden werken, stammend uit de 18e eeuw tot onze tijd. De belangrijkste stukken zijn onder andere van de hand van C.W. Eckersberg en C.A. Lorentzen.

Er zijn alleen tijdelijke tentoonstellingen op het kasteel, dus als je het af en toe bezoekt, is er altijd iets nieuws te zien. Het museum streeft ernaar om iets op te zetten voor alle leeftijdsgroepen, daarom schenken veel tentoonstellingen speciale aandacht aan kinderen.

Luftfoto af Brundlund Slot

Foto:VisitAabenraa

Volgens museumdirecteur Kathrine Kampe worden Zuid-Jutse kunstenaars vaak over het hoofd gezien in de Deense kunstgeschiedenis, iets dat zij probeert recht te zetten in het museum van Brundlund Slot.

Naast kunst heeft Brundlund Slot ook andere spannende facetten. Je vindt er bijvoorbeeld een kerker, schuilkelder en achthoekige hoektorens. Het is ook interessant om een wandeling in de kasteeltuin te maken en langs de slotgracht. De kasteeltuin wordt bovendien gebruikt voor voorstellingen met Tattoo, opera en ballet. Het slot is toegankelijk via een vaste brug.

Voordat Brundlund Slot een kunstmuseum werd, was het eeuwenlang de ambstwoning van verschillende ambtmannen van het bisdom. Toen de toenmalige ambtman in 1996 uit het kasteel vertrok, werd het verkocht aan de gemeente Aabenraa en ingericht als kunstmuseum, bedoeld voor de kunstafdeling van het cultuurhistorisch museum. 

Veel meer Sønderjylland...

Wegner udstilling i Vandtårnet i Tønder
Meubelklassiekers in de watertoren
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch