Luftfoto af Brundlund Slot

Franciska Clausen: pionier van de Deense kunstscene

Foto: VisitAabenraa

Franciska Clausen deed inspiratie op in Parijs en Berlijn en ontwikkelde een abstracte avantgardistische stijl die nieuw was voor Denemarken. We vieren dit jaar haar geboortedag in Aabenraa.

Zij was in de leer bij de destijds grootste kunstenaarsen, en ontwikkelde een baanbrekende stijl die nooit eerder was gezien in Denemarken. Haar stijl was dermate nieuw, dat de kunstscene in Denemarken er bij haar terugkeer in Kopenhagen – en later in haar geboorteplaats Aabenraa - nog niet aan toe was. 

»Franciska Clausen was een artistieke ontdekkingsreiziger, die eropuit trok en iets belangrijks ontdekte waarvan ze, eenmaal terug in Denemarken, niet helemaal besefte wat het was. Datgene wat ze in Parijs, Berlijn en München had geleerd was moeilijk over te brengen naar de Deense kunstscene, omdat het zo revolutionair en avantgardistisch was,« vertelt Sally Schlosser Schmidt, de curator van Museum Sønderjylland.

Udsnit af "Udkast til en abstrakt komposition, 1927-31" Franciska Clausen
© Franciska ClausenFoto: Fonden af Franciska Clausen
Franciska Clausen logo
Foto: Aabenraa Kommune

Een droom ging ten slotte in vervulling

Maar er zit meer achter het verhaal over een van de grootste beeldende kunstenaars van Denemarken, benadrukt de curator. Want al oogstte Franciska Clausen in Denemarken niet meteen erkenning voor haar kunst, ze maakte wel furore in het buitenland – ook mocht zij een portret schilderen van de Deense koningin en waren haar werken uiteindelijk te zien in het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen.

»Vijf dagen voor haar overlijden in 1986 stemde het Statens Museum for Kunst ermee in om enkele van haar werken aan te schaffen, wat haar grootste droom was. De schilderijen hangen nog steeds in het museum – maar het leeuwendeel van de collectie is ondergebracht bij het Museum Sønderjylland, en dat zijn de werken die we in 2024 tentoonstellen,« aldus Sally Schlosser Schmidt.

Ter gelegenheid van de 125e geboortedag van Franciska Clausen op 7 januari 2024 presenteren het Museum Sønderjylland en het Kunstmuseum Brundlund Slot in Aabenraa daarom een grote tentoonstelling met werken van deze kunstenaar. Tijdens de tentoonstelling worden er ook kinderactiviteiten georganiseerd, waar de kleintjes kunnen spelen met vormen, portretten en licht.

Veel meer Sønderjylland...

Stoelen van Hans Wegner in de watertoren van Tønder
Museum Sønderjylland
Kasteel Brundlund, gezien vanaf het meer
Kunst in het kasteel
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch