Verder naar inhoud
Op vakantie met je hond

Regels en voorschriften: Op vakantie met je hond

Foto: Lourens V. Esch

Honden zijn van harte welkom in Denemarken, maar er gelden wel enkele regels.

Voor vertrek

Als je in een EU-land woont, moet je hond een id-markering hebben - ofwel in het oor getatoeëerd, ofwel als chip. Bovendien moet een hond die ouder dan drie maanden is uiterlijk drie weken voor de reis gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Als je hond jonger is dan drie maanden en niet gevaccineerd is tegen rabiës, dan is een fokvergunning en speciale inreisvergunning vereist die uiterlijk 30 dagen voor de reis opgestuurd moeten worden naar Fødevarestyrelsen, de Deense dienst voor veterinaire zaken en levensmiddelen. Alle honden moeten een EU-huisdierenpaspoort hebben dat verkrijgbaar is bij de dierenarts. Bovendien is een hondenpenning een goed idee met daarop je naam en mobiele telefoonnummer inclusief landcode.

Honden in de natuur

Afgezien van de speciale losloopgebieden moet je hond altijd aangelijnd zijn in de natuur. Dit omdat honden tot stress kunnen leiden bij de wilde dieren en andere recreanten tot last kunnen zijn. Als je hond niet op de lijst met verboden rassen staat, kunnen jij en je hond veel plezier hebben van een zogenaamde flexlijn. 

Honden op het strand

Op stranden met Blauwe Vlag mag je met je hond baden vanaf 200 meter afstand van de mast met Blauwe Vlag. Van april t/m september moet je hond op het strand aangelijnd zijn. Dit in verband met badgasten en broedende vogels. De rest van het jaar kan je hond volledig vrij zijn op het strand, op voorwaarde dat je hem volledig onder controle hebt, wat wil zeggen dat je je hond in iedere situatie bij je kunt roepen. 
 

Op vakantie met je hond

Foto:Colourbox

Honden in de losloopgebieden

De meeste losloopgebieden omheind en je hond mag er los lopen op voorwaarde dat je hem volledig onder controle hebt. Op de VVV-kantoren kun je brochures krijgen met gedetailleerde kaarten van de staatsbossen. Hier moeten honden weliswaar worden aangelijnd, maar de grote gebieden met vele paden bieden veel mogelijkheden voor lange wandelingen met je hond.

Een uitstapje naar Duitsland

In Duitsland geldt het volgende: Honden, katten en fretten moeten een goed leesbare tatoeage of een chip hebben. Ze moeten een paspoort hebben waarin de dierenarts verklaart dat het dier ingeënt is tegen rabiës. Dieren zonder de vereiste papieren worden zes weken in quarantaine gezet op rekening van de eigenaar. In Duitsland moeten huisdieren bij vervoer in de gordel, in een transportbox of achter een rooster zitten. 

De hondenwet in Denemarken

Op www.visitsonderborg.com kun je informatie vinden over de Deense hondenwet, over welke rassen erin staan, en welke regels gelden bij bijtincidenten of bij weggelopen honden.
 

Veel meer Sønderjylland...

Hund i skoven
Vakantie met uw hond
Kamperen
Alle campings in Sønderjylland
Natuurcentrum Tønnisgaard
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Kamp Frøslevlejren
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2023
Dutch