Sdr. Hostrup Kro i Julehjertebyen i Aabenraa

Een hartverwarmende Kerst

Foto: VisitAabenraa

In Aabenraa zorgen verschillende hartverwarmende initiatieven ervoor dat iedereen die dat nodig heeft wat extra's krijgt voor kerst.

Helaas is de kerstmarkt Julehjerteby 2022 afgelast. 

Kerst staat in Denemarken bekend als het hartenfeest en in Aabenraa heeft dat nog een extra dimensie gekregen. Hier zorgen verschillende vrijwillige initiatieven dat kerst extra hartverwarmend wordt voor mensen die dat nodig hebben.

Midden in Aabenraa vind je in de maand voor kerst de zogenaamde Julehjerteby - de kersthartenstad. In 2009 nam Malene Bruhn, die ook in het bestuur zit van de stichting 'En god hjerte for alle', het initiatief hiervoor. In 2018 viert de Julehjerteby daarom zijn 10-jarig jubileum.

Het idee achter Julehjerteby was om een plek in Aabenraa te creëren waar mensen in een historische omgeving kerstmis anno 1850 kunnen beleven. 

Folkehjem i Julehjertebyen 2021
Foto: Julehjertebyen
Snedække i Julehjertebyen 2021
Foto: Julehjertebyen

Julehjerteby bestaat uit houten huizen die kopieën zijn van een aantal oude gebouwen uit de stad, zoals het raadhuis, Sdr. Hostrup Kro, de kerk, Folkehjem en het station.

Julehjerteby staat op het plein Jernbanegade 2, waar op ouderwetse vuren onder andere æbleskiver gebakken worden, een soort Deense poffertjes, en rijstpap gekookt wordt. Het eten wordt vrijwel gratis uitgedeeld voor een goede sfeer onder de bezoekers. Alle ingrediënten worden gedoneerd door het bedrijfsleven van de stad en de activiteiten worden georganiseerd door honderden vrijwilligers.

Kroen i Julehjertebyen 2021
Foto: Julehjertebyen
To piger klædt i nissetøj i Julehjertebyen i Aabenraa
Foto: Julehjertebyen

In de Julehjerteby staat een aantal keramische spaarharten die dienst doen als collectebussen. Hier kunnen bezoekers een bijdrage leveren voor het goede doel. Het ingezamelde geld wordt verdeeld via de stichting Et hjerte for alle. Daarnaast worden in de laatste vier weken voor kerst allerlei activiteiten georganiseerd. Malene Bruhn is trots op de vrolijke sfeer in Aabenraa tijdens Julehjerteby en ze hoopt dat het project op andere plekken in de wereld zal worden overgenomen.

Veel meer Sønderjylland...

Barsø - boot op het strand, met de veerboot op de achtergrond
Barsø - Natuurlijke parel op weg naar de ecologische hemel
Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
Archieffoto van het Herenigingsfeest in 1920 op Dybbøl Banke
Top 10: Reunification between Denmark and Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch