Lysfest på Haderslev Kaserne

Het bevrijdingsfeest Haderslev Lysfest

Foto: Haderslev Kommune

Ieder jaar op 4 mei komen in Haderslev tot wel 10.000 mensen bij elkaar om de bevrijding van Denemarken te vieren.

Al sinds de avond van 4 mei 1945, toen op de radio het bericht klonk dat Denemarken bevrijd was, gaat licht gepaard met de viering van deze gebeurtenis. Voor veel Denen is het daarom nog steeds een vaste traditie om deze avond kaarsjes in het raam te zetten.

Dat doen de inwoners van Haderslev ook, maar hier wordt het extra groot gevierd met Haderslev Lysfest. Dit lichtfeest gaat terug tot 1950. Dat jaar nam kolonel Gabel-Jørgensen het heft in eigen hand toen hij horrde dat er geen officiële 4 meiviering zou komen.

Binnen een paar dagen zette hij een evenement op in de kazerne van Haderslev, met onder andere het hijsen van de Deense vlag, toespraken en het aansteken van 400 kaarsjes in de ramen van de kazerne. Tot grote verbazing van de kolonel kwamen meer dan 2000 mensen op dit evenement af, dat sindsdien ieder jaar georganiseerd wordt.

Zodoende worden ook dit jaar op de avond van 4 mei honderden lichtjes aangestoken in de kazerne van Haderslev, en volgens traditie zullen duizenden burgers bij elkaar komen om te luisteren naar het afspelen van het oorspronkelijke bevrijdingsbericht, te kijken naar het aansteken van de lichtjes in de ramen van de kazerne, te luisteren naar de toespraken en om mee te doen met de samenzang. Daarnaast is er de laatste jaren ook een speciaal lichtevenement.

Haderslev Lysfest is echter meer dan de mooie en bijzondere evenement op de kazerne. Sinds 2014 werken de kazerne en de gemeente Haderslev samen voor een vernieuwing van het lichtfeest dat tegenwoordig bestaat uit een aantal andere activiteiten die allemaal te maken hebben met de kernwaarden van het lichtfeest: vrede, vrijheid en verzoening.

Het programma van het lichtfeest bestaat onder andere uit debatbijeenkomsten, lezingen, tentoonstellingen, muziek, film en theater. De vele evenementen zijn niet alleen gericht op historische gebeurtenissen, maar ook op actuele onderwerpen met betrekking tot veiligheid.

Haderslev Lysfest heeft tot wel 10.000 deelnemers en vormt daarmee een van de grootste vieringen in het land van de bevrijding van Denemarken op 4 mei 1945.

Veel meer Sønderjylland...

Sort Sol med orange himmel bagved
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Familie ved en kanon på Historiecenter Dybbøl Banke
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland

Share your moments with us:

Destination Sønderjylland

Informatie

VisitSønderjylland © 2024
Dutch