VisitSønderjylland
Ecco Schoenen

Ecco - schoenen voor de hele wereld

De wortels van het wereldberoemde schoenenmerk ECCO liggen in Sønderjylland. En ondanks een verkoop in 87 landen en meer dan 19.000 werknemers over de hele wereld, worden de schoenen nog altijd ontwikkeld in Bredebro en Tønder.

Het is allemaal in 1962 begonnen met een krantenadvertentie. Een echtpaar zocht een onderkomen in Jutland voor een kleine werkplaats met ruimte voor groei en mogelijkheden voor zowel mannelijke als vrouwelijke medewerkers.

Dat was het begin van de schoenenfabriek ECCO die Birte en Karl Toosbuy hetzelfde jaar oprichtten in het Zuid-Jutse stadje Bredebro. Daar vonden ze namelijk de juiste faciliteiten, en sindsdien heeft Sønderjylland een centrale plek ingenomen in het DNA van het bedrijf.

Tegenwoordig is ECCO een van de meest toonaangevende schoenenproducenten ter wereld en worden miljoenen schoenen verkocht in 87 verschillende landen. Maar ondanks het feit dat de productie zelf voornamelijk plaatsvindt in Azië, en dat ECCO over de hele wereld bekend is, is het bedrijf in essentie nog altijd erg Zuid-Juts.

Op het hoofdkantoor in Bredebro, waar het allemaal begonnen is, ligt het directiekantoor nederig om de hoek van de receptie. Ook het plein in het stadje wordt gekenmerkt door de beroemde schoenenfabriek met een grote ECCO-winkel met schoenencafé waar zowel werknemers van ECCO als de inwoners van het dorp kunnen genieten van koffie en gebak.

Toosbuys Torv

Bij ECCO spelen zowel oude waarden als heel veel innovatie een grote rol. De grote doorbraak van het schoenenmerk kwam in de jaren 70 als lievelingsschoeisel van hippies en pedagogen met naar de voet gevormde schoenen met een karakteristiek ontwerp. Sindsdien hebben de schoenenontwerpers echter niet stilgezeten, want de veranderende mode en innovaties hebben de schoenen van ECCO in allerlei moderne richtingen bewogen. De nieuwste innovatie is een technologie die het voor vrouwen veel comfortabeler maakt om de hele dag op hoge hakken te lopen.

Ondanks de vele nieuwe ontwikkelingen en een groeiende wereldmarkt, blijft ECCO trouw aan zijn wortels. Hanni Toosbuy Kasprzak, de dochter van de grondleggers, staat tegenwoordig aan het hoofd van het bedrijf, en de ontwikkeling en het ontwerp van nieuwe producten gebeurt nog steeds op de twee locaties van ECCO in Sønderjylland, in Bredebro en Tønder.