VisitSønderjylland
Agerskov Ungdomsskole

Agerskov Ungdomsskole

Al jarenlang is het bij Deense scholieren populair om na hun lagere school, die daar drie jaar langer duurt dan bij ons, een jaar of twee naar een zogenaamde efterskole te gaan.
 

Een efterskole is een kostschool waar de leerlingen dus de hele dag verblijven om naar school te gaan, te slapen en te eten, afgezien van vakanties en een paar weekenden. Zodoende bouwen de leerlingen een sterke band met elkaar op en wordt een hechte gemeenschap gevormd. Er gelden geen toelatingseisen, waardoor alle kinderen tussen 14 en 17 jaar op een efterskole kunnen beginnen.

In Agerskov staat een van de populairste efterskoler in Sønderjylland. Agerskov Ungdomsskole werd al in 1919 geopend. Dit jaar is het dus 100 jaar geleden dat de school zijn deuren opende, en dat wordt in de loop van het jaar gevierd met allerlei activiteiten.

Bij de oprichting in 1919 hoorden Agerskov en Sønderjylland bij Duitsland. De Deense gezindheid was in dit gebied echter zo groot dat de mensen een Deense school wilden oprichten, of het gebied later weer Deens zou worden of niet.

De eerste leerlingen van de school waren jonge soldaten die net terug waren gekeerd van het front van de Eerste Wereldoorlog en die niet goed konden lezen en schrijven. Ze moesten leren over de Deense cultuur en algemene ontwikkeling was een belangrijk element van de dagelijkse gang van zaken op de school.

Volgens directeur Lars Kristensen onderscheidt Agerskov Ungdomsskole zich met een groot aantal keuzevakken en erg goede sportfaciliteiten. Zo heeft de school onder andere een zwembad, een springhal en een voetbalcomplex met kunstgras.

‘Onze school is gebaseerd op de leer van de pedagoog en theoloog Grundtvig, de leerlingen worden dus goed onderwezen in de Deense cultuur. Bovendien werken we vanuit “de hele mens”, er wordt gewerkt met de handen, het hoofd en het hart,’ zegt Lars Kristensen.

De school heeft plaats voor 160 leerlingen en in het schooljaar 2018/2019 zijn 144 plaatsen gevuld. Er zijn ook verschillende buitenlandse leerlingen, onder anderen vijf van de Deense minoriteit ten zuiden van de grens en één uit Thailand. Daarnaast werkt Agerskov Ungdomsskole samen met de Deense school in Husum in Noord-Duitsland.