VisitSønderjylland
SønderjyskE Voetbal

Sport brengt Sønderjylland samen

Is het mogelijk om de grootste takken van sport uit de regio samen te brengen in één organisatie en succes te hebben zowel op als naast het veld? Ja, is het antwoord bij SønderjyskE.

De spelers van SønderjyskE staan garant voor doelpunten, supportersgejuich en degelijke sportieve resultaten. Dat geldt voor zowel voetbal, handbal als ijshockey. In Sønderjylland zijn voetbal, ijshockey en handbal het afgelopen decennium onder één dak gebracht om op die manier zichtbare resultaten te boeken, zowel op het veld als ernaast.

“Topsport bepaalt de agenda en zet onze regio op de kaart. Dus toen wij 13 jaar geleden drie takken van sport combineerden in één organisatie, was dat om Sønderjylland te versterken en de streek op de sportieve wereldkaart te zetten,” vertelt Klaus B. Rasmussen, algemeen directeur van Sønderjysk Elitesport A/S, ook wel bekend als SønderjyskE.

En het project is geslaagd, ondanks het feit dat op andere plekken in de sportwereld afgeraden werd om verschillende takken van sport onder één dak te brengen: Het ijshockeyteam is zes keer kampioen van Denemarken geworden, terwijl het voetbalteam een vaste waarde in de Superliga geworden is en tweede werd in 2016 en heeft deelgenomen aan de kwalificatie voor de Europa Cup. Tegelijkertijd is het mannenhandbalteam opgeklommen tot vaste deelnemer aan de hoogste competitie met een vijfde plek als beste resultaat.

SønderjyskE werd begin 2004 werkelijkheid toen de professionele tak van vier verschillende clubs gecombineerd werd. De individuele clubs bestaan nog steeds en profiteren van het succes dat wordt geboekt door de professionele sport.

Dat zorgt namelijk voor een goede naam en omzet, legt Klaus B. Rasmussen uit: “We hebben een sterke samenwerking tussen de moederclubs en het is fijn dat we geld terug kunnen geven vanuit de entreegelden, sponsoring, verkoop van merchandise en tv-rechten. Dat is uiteindelijk goed voor de talentontwikkeling en de algemene breedtesport en voor de vele vrijwilligers die een grote inzet leveren. Dat komt veel jonge mensen ten goede.”