VisitSønderjylland
Rondleiding in brouwerij Fuglsang

In Sønderjylland drinken we Fuglsang

Als je in Sønderjylland een bar of café bezoekt en bier bestelt zonder te vragen naar een bepaald merk, is de kans groot dat je een Fuglsang krijgt. 

Fuglsang is namelijk de grote lokale brouwerij van Zuid-Jutland waar veel van de plaatselijke inwoners bij zweren voor bier of frisdrank.

Deze trouw aan de producten van de lokale brouwerij wordt vaak al generaties lang doorgegeven. Bryggeriet S.C. Fuglsang A/S, zoals de brouwerij officieel heet, werd namelijk al in 1865 opgericht door Søren Christian Fuglsang en is dus al meer dan 150 jaar oud.

Het is al die jaren een familiebedrijf gebleven en tegenwoordig besturen Kim, Claes en Henning Fuglsang het bedrijf als vijfde generatie. Tegelijkertijd is Fuglsang de oudste familiebrouwerij van Denemarken. De brouwerij staat al die jaren al in Haderslev, waar de grote lichte fabriek boven het landschap uittorent. De familie heeft ook een mouterij die mout levert aan Fuglsangs eigen brouwerij en aan verschillende andere Deense en internationale brouwerijen. Bovendien levert de mouterij ook mout aan meerdere producenten van Schotse whisky.

Fuglsang maakt tegenwoordig 12 verschillende soorten bier en 11 frisdranken. Het oudste frisdrankmerk is Chabeso dat al meer dan 80 jaar in het assortiment van Fuglsang zit. Van de producten onderscheidt vooral het tapbier zich. Dat is niet gepasteuriseerd, waardoor het ook een frissere smaak heeft.

Fuglsang is zich erg bewust van zijn plaats in Sønderjylland, vandaar dat de brouwerij sponsor is van de lokale topsport. Fuglsang heeft daarom al jaren een vruchtbare samenwerking met Sønderjysk Elitesport, dat onder de naam SønderjyskE voetbal-, handbalen ijshockeyteams op topniveau heeft.

In verband daarmee hebben de lokale supporters een speciaal supportersbier met de naam Blue Bird dat Fuglsang speciaal voor hen ontwikkeld heeft. Een deel van de inkomsten van dit supportersbier komt ten goede aan SønderjyskE.