VisitSønderjylland
Veemarkt Sønderjysk Fællesdyrskue

Veemarkt met trots en plattelandswaarden

Er komen meer dan 20.000 mensen langs wanneer de veemarkt Sønderjyske Fællesdyrskue in Aabenraa in juni gehouden wordt. Ervaar de landbouw van dichtbij en kom oog in oog met vee en veehouders.

In juni wemelt het in Aabenraa van de loeiende koeien, tractors en machines. De veemarkt loopt vol met levende dieren, grote machines en duizenden gasten wanneer de traditionele Sønderjyske Fællesdyrskue laat zien waar de landbouw anno 2019 voor staat.

De professionele landbouw staat centraal op de veemarkt, waar bijzonder mooie runderen, paarden, schapen, geiten, kippen en konijnen worden bekroond, terwijl verkopers van landbouwmachines, tractoren en voeding hun waren tentoonstellen. Je treft er tevens landbouwverenigingen, een paar autoverkopers en een koe die je met de hand kunt melken, net zoals vroeger.

Voor velen is de hoofdattractie de dierkeuring waarbij veedieren getoond worden en door een deskundige jury beoordeeld worden. De beste dieren krijgen een ereprijs en de trotse boeren treffen er gelijkgezinden op een gemoedelijke wedstrijd voor de mooiste dieren.

Veemarkt Sønderjysk Fællesdyrskue

Op de veemarkt staan voedingsmiddelen ook centraal, met een speciale tent waar alles wordt tentoongesteld dat Sønderjylland te bieden heeft. Je kunt er onder andere langs bij Naturmælk, Lindegaarden en Birkegårdens Limousinekvæg om een praatje te maken met de betrokken producenten die hun leven wijden aan het maken van delicatessen van topklasse.

Op vrijdag staan kinderen centraal op de veemarkt wanneer scholen en kinderdagverblijven een bezoek komen brengen. Vaak raken kinderen zo enthousiast dat ze hun ouders op zaterdag bij de hand nemen om het allemaal nog een keer te ervaren. En dat terwijl de veemarkt, in tegenstelling tot vele andere veemarkten in het land, geen botsautootjes of tombola’s biedt, maar alleen de echte dierkeuring.

Dit jaar verwacht de Fællesdyrskue tussen de 20.000 en 22.000 bezoekers, waarvan de meeste mensen eerdere jaren ook zijn geweest. De grote veemarkt staat namelijk bol van de tradities en de goede sfeer, waardoor mensen elk jaar opnieuw terugkomen.