Schapen in Tøndermarsken

Meer aandacht voor Tøndermarsk

Tøndermarsk Initiativet zal in 2018 een reeks nieuwe initiatieven uitrollen.

Je hoeft niet lang over Tøndermarsken uit te kijken om in te zien dat je te maken hebt met een bijzonder stukje natuur. Grote open vlaktes, een heleboel vogels en een mooie mix van water en land. Maar zelfs als iets goed is, zoals dit, kan het in de regel heel goed nog beter worden.

Daarom is Tøndermarsk Initiativet geboren in 2016. Het doel van dit project is de ontwikkeling van Tøndermarsken om het gebied nog aantrekkelijker te maken om te wonen, te werken en te bezoeken. Achter het project staan de gemeente Tønder en verschillende fondsen, en het budget bedraagt tientallen miljoenen euro's.
 

Tøndermarschen

Daarmee zijn er verscheidene initiatieven gelanceerd, waarvan meerdere in het loop van dit jaar volledig of gedeeltelijk uitgevoerd gaan worden. Het gaat onder andere om verbeterde toegang tot grootse natuurerbelevenissen. Er zijn plannen voor een 52 km lang wandelpad dat in het kweldergebied wordt aangelegd. Daarnaast komen er betere mogelijkheden om wat hoger te komen, om zo de kwelders van boven te kunnen zien, voor het beste uitzicht. 

De plaatselijke bewoners zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling van het 52 km lange pad, met het idee dat zij de mooiste plekken van het gebied kennen. Het pad krijgt de naam Marskstien, en het is niet alleen de bedoeling om de lokale bevolking de mogelijkheid te geven om Tøndermarsken te beleven, het pad moet ook wandeltoeristen gaan trekken.
 

Wandelen op Markstien

Deels ervaren wandelaars die de volledige 52 km willen lopen, maar ook mensen die kortere tochten van een paar uur willen doen. Om dat te bereiken wordt het pad gecombineerd met lokale rondwandelingen. In de zomer van 2018 wordt een tijdelijke versie van de Marskstien geopend die geprobeerd kan worden door iedereen die geïnteresseerd is voordat de definitieve versie klaar is in 2019.

Daarnaast gaat er het een en ander gebeuren in Højer, het enige echte kwelderdorp van Denemarken. Højer gaat aangeprezen worden als "de poort naar Tøndermarsken" door een aantal van de vele historische gebouwen in het dorp te restaureren en door openbare ruimtes van hoge kwaliteit te scheppen. 
 

Tøndermarschen

Højer heeft een uniek monumentaal erfgoed met veel verschillende bouwstijlen, waardoor er maar liefst 125 beschermde gebouwen in het dorp geregistreerd zijn. Daardoor is het nu al een bijzondere architectonische belevenis om in het dorp rond te lopen, maar die ervaring zal versterkt worden door de restauraties binnen het project. Er gaat veel gebeuren in de fysieke ruimte van het dorp, waarbij Storegade centraal komt te staan als het centrum van de nieuwe openbare ruimte, met onder andere winkels en overnachtingsmogelijkheden.

Een andere toekomstige centrale plek wordt Højer Mølle, deze molen is reeds een museum, maar wordt ook de plek waar bezoekers kennis en inspiratie kunnen opdoen om de Tøndermarsken te bleven. Uiteindelijk moet Højer het startpunt gaan worden voor tochten in Tøndermarsken en het waddengebied. Het gaat dan onder andere om thematische bevenissen zoals kajakken, oestersafari, fietstochten en "Sort Sol"-tochten.

Tøndermarschen

Tøndermarsken is als deel van de Waddenzee opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO, en dat schept verplichtingen volgens Andrea C. Bayer, destination manager bij Tøndermarsk Initiativet.

"Het is een gemeenschappelijke opdracht om een van de meest erkende natuurgebieden ter wereld te beschermen en bekender te maken. Tøndermarsken heeft toeristisch gezien veel potentie, daarom moet er breed worden ingezet op promotie van deze plaats, en dat moet gebeuren in samenwerking met verschillende spelers," zegt ze.

Op sommige vlakken kent het gebied rond Tøndermarsken een aantal uitdagingen, waardoor het volgens Andrea C. Bayer extra belangrijk is om te focussen op de kracht van het gebied, zoals de bijzondere Waddenzee, spannende dorpen, de unieke natuur, kunst en kunstnijverheid, en eten uit het kweldergebied.