VisitSønderjylland

Pamhule 3D boogschieten

In Pamhule bij Haderslev kan iedereen zijn kunsten als jager testen op de lokale boogschietbaan.

Heb je er altijd al van gedroomd om eens als een indiaan op jacht te gaan met pijl en boog? Dat kan in het dorp Pamhule ten zuidwesten van Haderslev. Daar ligt namelijk Pamhule 3D Buebane waar je bewapend met pijl en boog op jacht gaat naar wilde dieren. Het zijn alleen geen levende dieren waarop geschoten wordt, maar grote, levensechte dieren van schuimrubber. Zoals bijvoorbeeld een edelhert, een kalkoen, een beer en een vos.

De boogschietbaan werd in 2010 aangelegd door het echtpaar Rikke en Lars Iversen. Drie jaar daarvoor hadden ze de nabijgelegen jachtwinkel geopend, waar ze onder andere bogen verkopen. De boogschietbaan was in eerste instantie bedoeld als oefenbaan voor de plaatselijke boogschietvereniging, maar in 2014 werd hij ook opengesteld voor buitenstaanders.

In het begin leidde de baan een vrij onopvallend bestaan, maar zo langzamerhand weten steeds meer bezoekers hem te vinden. Tegenwoordig werkt Rikke fulltime op de boogschietbaan die met name in de zomermaanden veel gasten trekt. Deze komen uit heel Europa, maar zijn voornamelijk Nederlanders, Duitser en Denen.

Bij een bezoek aan de boogschietbaan krijgen de bezoekers eerst het materieel uitgereikt. In Pamhule kun je drie verschillende soorten bogen gebruiken, een compoundboog, longbow en recurveboog. Vervolgens ga je verder naar de oefenbaan waar je de boog en pijlen leert kennen. Ten slotte mag je de boogschietbaan op, waar een ronde langs de veertien doelen anderhalf tot twee uur duurt. Je wordt begeleid door een instructeur die de veiligheid in het oog houdt en de punten telt. De dieren zijn allemaal voorzien van een schietschijf waarbij de ringen de verschillende punten aangeven.

Het is mogelijk om van verschillende afstanden te schieten zodat gevorderden en beginners goed met elkaar kunnen concurreren. Aan het einde van de ronde vindt altijd een prijsuitreiking plaats voor de beste schutter. 

Rikke vertelt dat er veel gezelschappen op de boogschietbaan komen die op verjaardagen, bedrijfsuitjes of vrijgezellenavonden de strijd met elkaar aangaan met pijl en boog.