VisitSønderjylland
Boot op Haderslev Dam

Haderslev Rondvaartboot: Dorothea

Met de tewaterlating van de Dorothea vaart er weer een rondvaartboot op Haderslev Dam.

Bij een bezoek aan Haderslev kun je na een onderbreking van 25 jaar weer een rondvaart maken op Haderslev Dam, het grootste meer van Sønderjylland.

In juni 2018 maakte de Dorothea haar eerste rondvaart op het meer, en tegen het einde van het jaar had de boot al meer dan 9000 gasten aan boord gehad. Hieronder waren veel scholieren, want de boot is maar liefst 151 keer gecharterd voor schooluitstapjes.
 

Boot op Haderslev Dam

Aangezien de Dorothea vorig jaar nog niet het hele seizoen heeft kunnen varen, zullen dit jaar naar verwachting nog meer gasten worden vervoerd. Misschien ben jij wel één van hen, want een rondvaart heeft namelijk veel te bieden.

Rond het meer ligt een schitterende natuur met dierparken, rietvelden, elzenmoerassen en kwellen. En dan zijn er nog waterlelies, rietstroken en bossen. Haderslev Dam is een kunstmatig aangelegde molenvijver van een kilometer breed en bijna zes kilometer lang.
 

Boot op Haderslev Dam

Rondvaarten op Haderslev Dam zijn zeker geen nieuw fenomeen. Daarmee is al in 1902 begonnen met het schip “Frieda” dat in 1939 werd vervangen door de “Turisten”. Deze boot voer 20 jaar op het meer voordat het noodlot toesloeg op 8 juli 1959. Bij deze ramp brak aan boord brand uit waardoor 57 van de 93 opvarenden verdronken of verbrandden.

In 1964 werd weer met rondvaarten begonnen met het schip “Paragraf 5”, in 1969 opgevolgd door de “Margrethe”. In 1993 werd met de rondvaarten gestopt, tot ze vorig jaar weer werden hervat. Dat gebeurde met de splinternieuwe, elektrisch aangedreven “Dorothea”, gebouwd op de werf van Gilleleje Bådebyggeri. De rondvaartboot heeft 62 zitplaatsen en is vrijwel geruisloos dankzij de elektrische aandrijving.