VisitSønderjylland
Karperkwekerij bij Gråsten Slot

Paleis Gråsten: Viskwekerij bij het koninklijk paleis

Vlak bij Paleis Gråsten ligt de enige plek in Denemarken waar karpers voor consumptie worden gekweekt.

Paleis Gråsten is een van de mooiste gebouwen van Sønderjylland. Het grootste gedeelte van het huidige witte slot stamt uit 1759 en is uitgevoerd in rococostijl.

Sinds 1936 heeft de Deense koninklijke familie gebruiksrecht op het paleis en koningin Ingrid heeft veel tijd in Gråsten doorgebracht. Bij het overlijden van koningin Ingrid in 2000 ging het gebruiksrecht op het slot over naar koningin Margrethe die hier elke zomer een paar weken vakantie houdt.

Het paleis zelf is niet opengesteld voor publiek. De paleistuin en de paleiskerk echter wel, tenzij de koninklijke familie aanwezig is. En als je van plan bent om het paleis te bezoeken, kun je dieper in het bos achter het slot op zoek gaan naar bijzondere vissen.

Niet ver van het paleis ligt namelijk een viskwekerij, bestaande uit zes vijvers en meerdere kunstmatig aangelegde meren. Dit is de enige plek in Denemarken waar karpers voor consumptie worden gekweekt.

De kwekerij bestaat al sinds de 18e eeuw en tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie op meer dan 4 ton vis per jaar. Tegenwoordig wordt de viskweek alleen nog uit cultuurhistorisch oogpunt onderhouden en wordt per jaar 200-400 kg vis verkocht. Eén keer per jaar, doorgaans de eerste zaterdag van december, worden de vijvers voor de verkoop geleegd, wat een gebeurtenis op zich is. Prins Henrik had de gewoonte om karper te eten als hij het paleis bezocht. Bezoekers kunnen de koninklijke karpervijvers van dichtbij bekijken.

De paleistuin van Gråsten Slot staat vooral bekend om de vele bloembedden waar koningin Ingrid zoveel van hield. Vanaf volgend jaar is er nog meer te zien in de paleistuin. Een gedeelte van de tuin is namelijk de koninklijke moestuin die de koninklijke familie voorziet van groente en fruit tijdens hun zomerverblijf. De moestuin is in de loop der jaren kleiner geworden, maar in 2020 wordt een nieuwe, grotere tuin geopend.

De moestuin zal onder andere een boomgaard hebben waar je de beroemde Gråstenappel, de gravensteiner, kunt zien. Dit is de nationale appel van Denemarken en vindt zijn oorsprong bij dit paleis.