VisitSønderjylland
De Deense vlag daalt neer in Estland

Dannebrog - 800 Jaar

Als je op een officiële vlagdag door Sønderjylland rijdt, zul je aan menig vlaggenmast de Deense vlag zien wapperen. En het is niet zo maar een vlag, het is namelijk de oudste nationale vlag ter wereld. Dannebrog betekent ‘vaandel der Denen’.
 

Vooral in Sønderjylland is de Dannebrog populair, wat misschien komt doordat hier tijden zijn geweest waarin men niet meer bij Denemarken hoorde, en waarbij de Dannebrog niet meer de nationale vlag was. 

De Dannebrog kent een lange en dramatische geschiedenis, waarbij we 800 jaar terug in de tijd moeten gaan naar het jaar 1219. Dat jaar was de Deense koning Waldemar de Overwinnaar met een grote vloot en veel soldaten op kruistocht gegaan in Estland tegen de heidense volkeren in het Balticum die samen de Wenden werden genoemd. Zij moesten tot het christendom worden bekeerd.

Tijdens de slag bij Lyndanisse zag het er niet goed uit voor de Deense troepen, maar toen voltrok zich volgens de legende een wonder. Een rood stuk stof met een wit kruis daalde neer uit de hemel. Daardoor kwam het oorlogsgeluk aan hun kant te staan en werd de slag gewonnen door Waldemar en zijn troepen.
 

Na de slag besloot de koning om het rode doek met het witte kruis uit te roepen tot de nationale vlag van de Denen. Toen de koning terugkeerde uit Estland, besloot hij daarom om deze vlag, die wij kennen als de Dannebrog, aan zijn volk te presenteren. Dat gebeurde op de heuvel 'Kongehøj' in het bos Hjelm Skov bij Aabenraa. 'Kongehøj' is 16 x 2,5 meter en is eigenlijk een oude grafheuvel. In 1969, werd bij de heuvel een gedenksteen opgericht. Het was toen 750 jaar geleden dat de slag bij Lyndanisse plaatsvond.

De Dannebrog wordt in Denemarken sinds de late middeleeuwen algemeen gebruikt. De slag bij Lyndanisse vond op 15 juni plaats en deze dag is uitgeroepen tot Waldemarsdag en wordt nog ieder jaar herdacht.