VisitSønderjylland
Mountainbike

WK Mountainbike komt naar Sønderjylland

In 2022 wordt het WK mountainbike in de categorie marathon verreden in en rond Haderslev.
 

De laatste jaren wordt er in Sønderjylland steeds meer aandacht besteed aan fietsen. Dat heeft onder andere geleid tot meer fietspaden en mountainbikeroutes. Dit laatste is ook iets wat meer toeristen moet trekken.

Het resultaat van die toegenomen focus is een groot evenement dat Sønderjylland op de kaart moet zetten op het vlak van mountainbiken. Het WK mountainbike in de categorie marathon zal in 2022 namelijk in en rond Haderslev worden verreden.

De Deense wielerbond DCU is de officiële organisator van het wereldkampioenschap, maar het evenement komt naar Haderslev als onderdeel van een brede samenwerking met onder meer de gemeente Haderslev, Sport Event Denmark en Trekantområdet Danmark.

De mountainbikemarathon mag niet worden verward met de olympische mountainbikediscipline waarbij de rijders op een circuit rijden met kunstmatige hindernissen. Zoals de naam al aangeeft is de mountainbikemarathon een aanzienlijk langere afstand van minimaal 100 km. De route loopt hierbij over bospaden, grind en soms over asfalt, maar zonder speciale hindernissen.
 

Moutainbikeroute op Kalvø

De WK-route van 2022 wordt gepland als een ronde met start en finish in het centrum van Haderslev. Het parcours zal ongeveer 55 km lang zijn en moet twee keer worden afgelegd. De route doorkruist een groot deel van de gemeente, met als uiterste punt de plaats Vojens.

Het wereldkampioenschap van 2022 wordt verreden in het weekend van 17 en 18 september met de WK-wedstrijd zelf op 18 september. Naar verwachting nemen meer dan 300 rijders mee uit ongeveer 30 landen.

Om op te warmen voor het WK wordt in 2020, 2021 en 2022 de Haderslev Mountainbike Challenge georganiseerd, een fietstocht die over de WK-route wordt afgelegd. De tocht vindt de eerste keer plaats op 19 en 20 september 2020. Het is de bedoeling dat dit een terugkerend evenement wordt met meer dan 1000 deelnemers, ook na het WK van 2022.

Bovendien verwachten de organisatoren dat in 2021 ook het Deense kampioenschap mountainbikemarathon op het parcours kan worden gehouden.