VisitSønderjylland

High Park Sønderjylland

We maken allemaal wel eens een wandeling in het bos, maar bij HighPark kun je een heel ander soort boswandeling ervaren. Die loopt namelijk door de boomtoppen.

Het uitzicht is even wennen, want de groene beukenbladeren ruisen niet alleen boven je, maar ook onder je. Sommige momenten kun je rustig van het uitzicht genieten, terwijl je je concentratie op andere momenten nodig hebt voor de hindernissen die voor je liggen.

HighPark is een klimpark bij Genner Hoel, acht kilometer ten noorden van Aabenraa. Het park heeft vier banen met elk een eigen moeilijkheidsgraad.

De banen beginnen op de grond, maar gaan al snel de bomen in. Iedere baan kent een aantal hindernissen, onder andere verschillende kabelbanen over de diepe greppel. Het klimpark is juni vorig jaar geopend door het echtpaar Tine en Poul Eriksen die ook uitbater zijn van het nabijgelegen Genner Hoel Pandekagehus og Camping.

High Park Sønderjylland

Op het hoogste punt van het park ben je ongeveer 25 meter boven de bosgrond en volgens Tine Eriksen worden deelnemers uitgedaagd door zowel hoogtevrees als de moeilijkheidsgraad van de banen. Kies daarom een baan die niet te moeilijk is. De makkelijkste baan, de witte, kan door kinderen worden afgelegd.

Hoewel je je onderweg hoog in de boomtoppen bevindt, hoef je niet te vrezen voor je veiligheid. Alle deelnemers krijgen een helm en een klimgordel. Deze gordel wordt met een karabijnhaak aan de veiligheidslijn bevestigd die langs het volledige parcours loopt. De karabijnhaak kan onderweg niet worden geopend.

Voordat je wordt losgelaten, krijg je instructies van een van de instructeurs van het klimpark voor het gebruik van de baan en de veiligheidsuitrusting. Alle instructeurs zijn ervaren klimmers en hebben een veiligheidscursus gevolgd.

Iedereen is welkom in het klimpark dat vaak bezocht wordt door grotere groepen zoals schoolklassen, bedrijfsuitjes en vrijgezellenavonden.

En als je de hele baan afgelegd hebt, kun je jezelf belonen. In de buurt van het park ligt namelijk een pannenkoekenhuis waar misschien wel de grootste pannenkoeken van Denemarken worden verkocht.