VisitSønderjylland
Ringrijden

Ringrijden is een feest in Sønderjylland

Deze traditie, die teruggaat tot de middeleeuwen, is nog steeds populair in Sønderjylland.

De concentratie straalt van het gezicht van de oudere man terwijl hij op zijn paard rijdt met de lans vooruit. Voor hem hangt een ring en met evenveel ervaring als accutaresse lukt het hem om de ring aan de punt van zijn lans te rijgen.

We zijn in de stad Sønderborg op Als vanwege het ringrijden. Ringrijden is een van de handelsmerken van Sønderjylland en iedere zomer worden in de hele streek ringrijderfeesten gehouden.

De geschiedenis van het ringrijden gaat terug tot de middeleeuwen toen gevechten op leven en dood tussen twee mannen met lansen vervangen werden door de wat vreedzamere oefenvariant. Hier in Denemarken was koning Christiaan IV een groot liefhebber van het ringrijden.

Tegenwoordig proberen de deelnemers aan het ringrijden het beste te zijn in het galopperen over een baan om de punt van een lans door ringen te steken die steeds kleiner worden naarmate de wedstrijd vordert.

Ringrijden is vooral populair in het oosten van Sønderjylland, waar in veel plaatsen wedstrijden georganiseerd worden. Ze hebben vaak het karakter van een dorpsfeest waar overdag gestreden wordt en 's avonds gefeest wordt in de bier tent. Op de feesten zijn de zogenaamde ringrijdersworsten erg populair en ieder jaar strijden de slagers uit de streek om de beste worst te maken.

Ringrijden in Aabenraa

Het grootste ringrijdersfeest wordt ieder jaar in juli gehouden in Sønderborg. Naast de wedstrijden zelf wordt er nog veel meer vermaak georganiseerd. Het indrukwekkendst is de grote optocht door de straten van de stad. Hieraan doen zo'n 500 paarden en ruiters mee.

Op de historische ringrijdersbaan voor Sønderborg Slot zijn er in de zomer bovendien iedere dinsdag demonstraties van ringrijden die je gratis kunt bijwonen.

In Sønderborgs Ringridermuseum kun je alles over ringrijden te weten komen. Het ligt aan de Kirkegade in een van de oudste huizen van de stad.

Veel meer Sønderjylland...

Møbelklassikere
Meubelklassiekers
Tønder Festival
Tønder Festival
Kultur i Syd - concerten van wereldklasse
Kultur i Syd
Top 10: Natuurervaringen in Sønderjylland
Natuurcentrum Tønnisgaard
Top 10: Historische ervaringen in Sønderjylland
Kamp Frøslevlejren