VisitSønderjylland
Tv-serie 1864

Films moet je in het echt meemaken

Voor steeds meer films en tv-series worden scènes opgenomen in Sønderjylland, waarvan je zelf verschillende locaties kunt bezoeken. Bovendien kun je zelf eens de rol op je nemen van acteur of filmtechnicus.
 

Sønderjylland is een populaire plek om opnames te maken voor films en tv-series. Wanneer je hier op reis bent, is de kans dus groot dat je op een plek komt die gebruikt is als filmlocatie.

Hoewel Sønderjylland een eindje bij de regio Kopenhagen vandaan ligt, waar de meeste Deense films en tv-series worden opgenomen, is Sønderjylland de laatste jaren een steeds populairdere locatie geworden.

Enkele films en tv-series vinden hun uitgangspunt in de locale geschiedenis, zoals de serie ‘1864’. Hetzelfde geldt voor de films ‘9. april’ en het recente ‘In Love & War'. Verder zijn hier veel scènes geschoten voor een aantal series die zich in onze tijd afspelen, zoals ‘The Team’ en ‘Unit One’.

Een aantal scènes zijn opgenomen op de feitelijke locaties en als bezoeker kun je op een aantal plaatsen in de voetsporen treden van de acteurs. Goede voorbeelden hiervan zijn Dybbøl Banke, waar de grote slag in de serie ‘1864’ plaatsvond, en de molen Havnbjerg Mølle, waar Esben zich op de zolder schuilhoudt als hoofdpersoon in de film ‘In Love & War'. Daarnaast kun je slenteren door de kloosterwijk van Haderslev, waar de laatste scènes van de film '9. april’ opgenomen zijn.

Het is één ding om de plekken te zien waar een film is opgenomen, het is iets heel anders om zelf eens acteur of filmtechnicus te zijn. Dat is mogelijk op een andere plek in de regio. Dit jaar heeft het belevenispark Universe op het eiland Als namelijk een filmstudio in het klein geopend.

In Love & War – filmtoerisme

Hier zijn verschillende decors en rekwisieten uit de film ‘In Love & War’ te zien. Je kunt onder andere je talent als acteur proberen in een scène met acteurs uit de film, of optreden als regisseur met allerlei speciale effecten. Tevens kun je als filmtechnicus spelen met slow motion, verschillende camerastandpunten en nog veel meer. Als klap op de vuurpijl kun je een digitale versie meekrijgen van alles wat daarbij is opgenomen.

De filmwereld heeft Sønderjylland definitief bereikt.