VisitSønderjylland
Naturmælk

Naturmælk - biologische melkproducten

Naast biologische producten maakt Naturmælk in Tinglev als enige in Denemarken biologisch-dynamische melkproducten.

Een lekker glas melk is niet zo maar een glas melk, en een lekkere kaas is niet zo maar een kaas. De smaak is anders, en daarbij spelen de ingrediënten natuurlijk een grote rol.

Wat dat betreft laten ze bij de coöperatieve melkfabriek Naturmælk in Tinglev duidelijk zien waar ze staan. Hier worden uitsluitend biologische producten gemaakt. Bovendien is dit de enige plek in Denemarken waar ze een biologisch-dynamische productie begonnen zijn.

Voor biologisch-dynamische producten gelden nog strengere eisen dan voor biologische. Zo mogen koeien vanwege hun gezondheid en de kwaliteit van de melk niet worden onthoornd. Ze moeten voldoende ruimte krijgen, zodat hun hoorns geen problemen geven.

Naturmælk

Bovendien moet aan nog een aantal regels worden voldaan om je producten biologisch-dynamisch te mogen noemen. Dus wanneer de melkwagens van de fabriek uitrijden om de melk op te halen bij de 36 boeren die eigenaar van de fabriek zijn en eraan leveren, worden de verschillende soorten melk nauwlettend in de gaten gehouden.

Naturmælk is opgericht in 1994 en is sindsdien uitgegroeid tot een middelgrote speler binnen de melkproductie. Volgens verkoop- en marketingmanager Nelly Frees Riggelsen wordt 95 procent van de productie afgezet op de binnenlandse markt.

Naturmælk

Het assortiment van Naturmælk bestaat uit melk, room, kaas, boter en gezuurde melkproducten. Al deze producten zijn in het hele land verkrijgbaar, onder andere in grote supermarktketens zoals Bilka, Føtex en de lokale winkels van SuperBrugsen.

Bovendien zijn de producten van Naturmælk ook in trek bij een aantal van de beste restaurants van Denemarken. In Sønderjylland mogen ze onder andere Restaurant Bind en Schackenborg Slotskro tot hun klanten rekenen, net als Michelin-restaurants in Kopenhagen zoals Geranium.