VisitSønderjylland
Krusmølle

Krusmølle - een charmant lifestylewinkeltje

Molens speelden vroeger een grote rol in het dagelijks leven, het was de plek waar boeren hun graan tot meel lieten malen.

Zo is het nu niet meer, maar gelukkig kunnen de oude molens met de juiste creativiteit worden gebruikt voor andere spannende dingen.

Een goed voorbeeld hiervan is de molen Krusmølle ten zuidoosten van Aabenraa. Het voormalige molengebouw, dat flink verbouwd is, stamt oorspronkelijk uit 1880. Het is sinds 1986 het eigendom van Nina en Henrik Loff, die er de afgelopen 30 jaar een behoorlijk veelzijdig en spannend bedrijf uit de grond hebben gestampt. Het echtpaar runt de winkel tegenwoordig samen met hun dochter Cathrine Loff. 

In Krusmølle wordt veel aandacht besteed aan culinaire ervaringen. In Fru Loff’s Café kun je aanschuiven voor de brunch of een heerlijk lunchgerecht, maar je kunt er ook gewoon een kop koffie komen drinken. Al het eten wordt volledig in eigen keuken bereid. Voor nog meer lekkers kun je terecht op de grote delicatessenafdeling waar je een groot aanbod levensmiddelen aantreft van producenten uit Sønderjylland.
 

Krusmølle

Krusmølle heeft sinds 2009 ook zijn eigen productie van bronwater, dat niet alleen in Denemarken wordt verkocht, maar ook in andere landen. Het water uit de bron wordt in Krusmølle getapt. Het bronwater is ook de basis voor 'Krondild' – de brandewijn die op Krusmølle met dille wordt gemaakt. De drank is ter plekke te koop.

Iedere zomer pakt Krusmølle uit met een groot concert van een bekende artiest in de achtertuin. Dat vindt plaats op de tweede vrijdag van augustus en eerder hebben verschillende grote Deense namen er opgetreden.

Bovendien heeft de molen ook een lifestylewinkel met interieurartikelen. Ten slotte nodigt de familie Loff iedereen aan het einde van het drukke jaar uit voor een grote kerstmarkt. Die heeft ieder jaar meer dan 30.000 bezoekers, waarmee het een van de grootste particuliere kerstmarkten van Denemarken is. De markt is in Sønderjylland dan ook uitgegroeid tot een instituut.