VisitSønderjylland
Kroghs Grønt

Groente en fruit van de familie Krogh

Als je op vakantie in Zuid-Jutland langs een kraampje aan de weg rijdt waar groente en fruit wordt verkocht, dan is de kans groot dat de producten afkomstig zijn van Kroghs Grønt.

Dit is een kwekerij in het dorp Sottrup dichtbij Tønder met tevens een grote boerderijwinkel. Daarnaast heeft het bedrijf verschillende kraampjes verspreid over de regio waar je hun producten ook kunt kopen.

Kroghs Grønt wordt gerund door het echtpaar Dorthe en Kristian Krogh, die jaren geleden nog melkkoeien hielden. Ze hebben zich echter volledig gericht op de productie van groente en fruit, en hebben zich daarbij het doel gesteld om de beste gewassen te telen.

Op de kwekerij worden voornamelijk aardbeien, aardappels en erwten geteeld. Daarnaast hebben ze rode bieten, uien, bonen, wortels, aardperen en andere groente in kleinere aantallen.
 

Kroghs Grønt

Kroghs Grønt is een familiebedrijf en naast de familie zelf heeft het bedrijf drie vaste medewerkers en 35 seizoenarbeiders. Die laatstgenoemden werken er in de zomermaanden als het erg druk is op de kwekerij.

Kroghs Grønt is bekend om zijn producten van hoge kwaliteit, en het bedrijf levert naast de consumentenverkoop ook aan een aantal restaurants en hotels in de regio. De boerderijwinkel van de kwekerij is behoorlijk populair en wordt door veel mensen bezocht. Je kunt ook een rondleiding krijgen op de boerderij, waarbij je mag proeven van de producten van de tuinderij.
 

Kroghs Grønt

En daarbij gaat het niet alleen om groente en fruit. Kroghs Grønt heeft namelijk ook een eigen sapmakerij waar voornamelijk appelsap en aardbeiendrank wordt gemaakt. Daarnaast worden andere specialiteiten bereid zoals siroop, frambozensap en vlierbloesemdrank. Verder gaat de kwekerij ook inzetten op de productie van gelei, limonade en jam.

Als je in de omgeving woont en bijvoorbeeld een grote hoeveelheid appels hebt waar je sap van wilt maken, dan kan Kroghs Grønt je daarbij helpen. Bel om te informeren hoe de kwekerij je kan helpen met het maken van je eigen appelsap of andere producten.