Gram Kasteel

Biologische landbouw op Gram Slot

Gram Slot is een van de grootste biologische landbouwbedrijven van Denemarken. De landbouw beslaat maar liefst 1400 hectare en er worden onder andere grote hoeveelheden graan, aardappels en uien verbouwd. Daarnaast is er nog de melkproductie met 350 melkkoeien.

De volledige productie wordt verkocht aan Rema 1000. Deze supermarktketen heeft een grote selectie producten van Gram Slot in de schappen staan van de 250 winkels verspreid over het hele land. Gram Slot is het eigendom van het echtpaar Svend en Sanne Brodersen die het bedrijf samen besturen. Ze hebben het slot in 2007 gekocht en maakten de productie al snel biologisch. Svend Brodersen vertelt dat daar een economische reden voor was, maar dat het ook gebeurde met oog op het milieu. “Ten eerste levert het meer op om biologische landbouw te bedrijven. Daarnaast geeft het persoonlijk veel genoegdoening om te weten dat je de natuur niet belast wanneer je geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt,” vertelt de kasteeleigenaar.

Gram Kasteel

De volledige productie van Gram Slot is biologisch en het slot is veruit de grootste producent van biologische producten in Sønderjylland. Aangezien Denemarken een van de landen is met naar verhouding het grootste aandeel biologische landbouw, waarbij met name Sønderjylland voorop loopt, noemt Svend Brodersen de streek vaak met een knipoog de biologische graanschuur van de wereld.

Gram Kasteel

Hoewel de voedselproductie de voornaamste bron van inkomsten is, hebben ze op Gram Slot ook nog tijd voor andere dingen. Zo zijn er rondleidingen op het slot en worden er allerlei evenementen georganiseerd zoals concerten, beurzen en festivals. Ten slotte kun je op het terrein van het slot overnachten en lekker eten in het slotcafé.